Suroviny
- hladká mouka 225 g
- cukr krupice 100 g
- máslo (změklé) 200 g + na vymazání
- vejce 3 ks
- bezinkový sirup 45 ml
- citron (+ nastrouhaná kůra) 1/2 ks
- sůl špetka
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- zakysaná smetana
- jahody
Citronovo-bezinková poleva
- moučkový cukr 100 g + na dohuštění
- citronová šťáva 1 lžíce
- bezinkový sirup 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Bábovkovou formu o průměru cca 20 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
- V míse vyšlehejte máslo spolu s cukrem krupicí. Jakmile je máslo krásně krémové (4–5 minut), zašlehejte postupně vejce. Další vejce přidejte až v okamžiku, kdy je předchozí dokonale zapracované. Poté za stálého šlehání přilijte bezinkovou šťávu a šlehejte dohladka.
- Do jiné mísy prosejte hladkou mouku spolu s kypřicím práškem a solí. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a dobře promíchejte. Prosáté suroviny po částech zapracujte s pomocí špachtle k vyšlehané máslové směsi. Těsto bude hustější než klasické bábovkové.
- Těsto přendejte s pomocí lžíce do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhlaďte lžící. Abyste dosáhli rovného povrchu, můžete s formou jemně klepnout o pracovní plochu. Pečte v předehřáté troubě dozlatova 30–40 minut.
- Zda je bábovka upečená, ověřte s pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do nejvyšší části bábovky. Pokud je bábovka správně upečená, musí zůstat špejle po vytažení čistá. Upečenou bábovku nechte 1–2 minuty chladnout ve formě, poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte polevu utřením moučkového cukru s citronovou a bezinkovou šťávou. Pokud je poleva příliš tekutá, zahustěte ji cukrem moučkou, pokud je naopak příliš hustá, nařeďte ji bezinkovou šťávou. Polevou polijte vychladlou bábovku a ozdobte květy bezinky. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nakrájenými jahodami.