Suroviny
- květy černého bezu 20 ks
- plnotučné mléko 500 ml
- vejce 4 ks
- hladká mouka 250 g
- řepkový olej (na smažení)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Pokud možno v čistém prostředí, dále od silnice, nasbírejte květenství černého bezu. Vybírejte ta hustší a bohatší a ustřihněte je s delší stopkou. Doma je rozložte na kuchyňskou linku a nechte chvíli odpočívat, ať mají broučci možnost odejít...
- V míse rozšlehejte vejce, mléko a sůl metličkou dohladka, a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku. Těstíčko by mělo být hladké a spíše hustší, aby dobře přilnulo na květy. Konzistence odpovídá zhruba těstu na palačinky nebo je mírně hustší.
- V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje. Květ chytněte za stonek, namočte do těstíčka, aby se důkladně obalil a vložte do rozpáleného oleje. Smažte opravdu zprudka, jeden květ je hotový za cca 40 vteřin. Pokud je květ ponořený, stačí ho smažit pouze z jedné strany, ale můžete během smažení odstřihnout stonek a obracečkou kosmatici otočit a osmažit i z druhé strany. Po osmažení nechte odsát přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Hotové kosmatice podávejte naslano jako řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo je zaprašte skořicovým nebo moučkovým cukrem a podávejte jako dezert.
PRIMA TIPY:
- Pokud připravujete kosmatici naslano, můžete do těstíčka přidat trochu najemno nastrouhaného tvrdého sýra, případně přidejte i koření, například mletou papriku nebo mletý kmín a pepř.
- U sladké verze lze do těstíčka přidat trochu medu nebo cukru a špetku mleté skořice. Ke sladkým kosmaticím se báječně hodí kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.