Kosmatice – smažená květenství černého bezu

Moje hodnocení
18x

Půvabný recept z kuchařek našich babiček využívá bohatá květenství bezinek a proměňuje je v nadýchaný dezert nebo naopak ve slaný oběd, kterému se občas přezdívá řízek chudých. Dokřupava usmažené květy obalené v těstíčku jsou každopádně pochoutkou, kterou si lze vychutnat pouze velmi omezený čas, proto ho určitě nepropásněte.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • květy černého bezu 20 ks
  • plnotučné mléko 500 ml
  • cukr (vejce) 4 ks
  • sůl 1 špetka
  • hladká mouka 250 g
  • řepkový olej na smažení

Postup přípravy

  1. Pokud možno v čistém prostředí, dále od silnice, nasbírejte květenství černého bezu. Vybírejte ta hustší a bohatší a ustřihněte je s delší stopkou. Doma je rozložte na kuchyňskou linku a nechte chvíli odpočívat, ať mají broučci možnost odejít...
  2. V míse rozšlehejte vejce, mléko a sůl metličkou dohladka, a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku. Těstíčko by mělo být hladké a spíše hustší, aby dobře přilnulo na květy. Konzistence odpovídá zhruba těstu na palačinky nebo je mírně hustší.
  3. V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje. Květ chytněte za stonek, namočte do těstíčka, aby se důkladně obalil a vložte do rozpáleného oleje. Smažte opravdu zprudka, jeden květ je hotový za cca 40 vteřin. Pokud je květ ponořený, stačí ho smažit pouze z jedné strany, ale můžete během smažení odstřihnout stonek a obracečkou kosmatici otočit a osmažit i z druhé strany. Po osmažení nechte odsát přebytečný tuk na papírové utěrce.
  4. Hotové kosmatice podávejte naslano jako řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo je zaprašte skořicovým nebo moučkovým cukrem a podávejte jako dezert.

PRIMA TIPY:

  • Pokud připravujete kosmatici naslano, můžete do těstíčka přidat trochu najemno nastrouhaného tvrdého sýra, případně přidejte i koření, například mletou papriku nebo mletý kmín a pepř.
  • U sladké verze lze do těstíčka přidat trochu medu nebo cukru a špetku mleté skořice. Ke sladkým kosmaticím se báječně hodí kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty