Tymián – malý zázrak v květináči! 5+ důvodů, proč mít tuhle voňavou bylinku doma

Mít vlastní bylinky na zahrádce nebo balkóně není zdaleka tak složité, jak se může na první pohled zdát. Budete je mít vždy po ruce a využijete je nejen při vaření. Objevte s námi, v čem spočívá kouzlo této drobounké, ale výjimečné bylinky.

Na úvod je dobré říct, proč je tymián tak skvělý. Jedním z těch důvodů je jeho nezaměnitelná vůně – krásně jemná, připomínající jetel, a velmi příjemná. Ještě důležitější ale je, že tahle bylinka je téměř nezničitelná! Jakmile zesílí, vystačí si s minimem péče. Tymián stačí zalévat střídmě, preferuje totiž sušší půdu. I proto se hodí bylinku postavit na podmisku a vodu nalít do ní, protože díky tomu pak nebude stát ve vodě.

Nejvíce se jí daří v písčité nebo hlinité půdě a hlavně na přímém nebo částečném slunci. Slunečních paprsků se proto nemusíte bát. Tymián můžete pěstovat v truhlíku, květináči, na vyvýšeném záhonu i na skalce.

1. Osvěžující drinky

Vyměňte známou mátu za celé větvičky voňavého tymiánu! Hodí se do obyčejné vody, citrusových limonád i koktejlů. Možná se budete divit, ale tato bylinka dokáže udělat velkou parádu. Zkuste třeba tymiánovou limonádu s citronem.

2. Domácí bylinkové máslo

Milujete lahodné máslo, ale chcete ho ještě trochu vylepšit? Přidáním tymiánu to zvládnete levou zadní a navíc bude i atraktivnější na pohled. Nebojte se sáhnout také po česneku a dalších bylinkách. Stačí vše společně utřít a rozmixovat se změklým máslem. Snadno pak vytvarujete bylinkovo-máslové válečky, které už jen stačí vychladit. Hodí se k dochucení masa, brambor nebo třeba těstovin.

Další zajímavé recepty s tymiánem? Máte je mít!

3. Ochucené oleje a octy

Máte tentokrát opravdu velkou úrodu tymiánu a prakticky nevíte, co s ním? Zkuste ho využít na ochucení olejů a octů. Nejde o nic náročného a zvládnete to během několika málo minut. Stačí opláchnout snítky tymiánu, rozložit na talíř s papírovou utěrkou a nechat dostatečně vyschnout. Poté bylinku lehce podrťte v hmoždíři, aby uvolnila veškeré látky, a spolu s olejem (1 hrnek na cca 3/4 hrnku tymiánu) přendejte do tlustostěnné pánve. Postupně ohřívejte do teploty cca 80 °C. Nechte zchladnout, olej přeceďte přes sítko a poté přelijte do skleněné lahve. Uchovávejte v lednici.

4. Do polévek i omáček

Jakmile se pustíte do vaření brambor, kuřete nebo zvolíte pečenou zeleninu, určitě je dobré mít tymián po ruce. Skvěle dochutí také houby nebo třeba listovou zeleninu. Při přípravě omáček se nebojte kombinovat tymián s citrusy, česnekem nebo třeba dijónskou hořčicí.

Tymiánem můžete dochutit třeba i cibulačku! Pusťte si náš videorecept a dejte se do vaření

Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka

5. Dopřejte si čaj

Chtěli byste si připravit domácí bylinkový čaj a přemýšlíte, kterou bylinku zvolit? Nebojte se experimentovat a uvařte si tymiánový čaj! Stačí podrtit pár lžiček tymiánových lístků, nasypat je do hrnku a zalít horkou vodou. Nechte asi 10 minut louhovat a pusťte se do pití!

Zdroj: naturallivingideas.com, leaf.tv; zdroj foto: iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty