Hovězí plátky na houbách s tymiánem

Moje hodnocení
20x

Oblíbený recept pro všechny houbaře. Když přinesete z lesa košík hub, zkuste kromě smaženice a bramboračky připravit i tuhle klasickou dobrotu. Dlouze dušené hovězí maso v omáčce krásně zkřehne, bílé víno a čerstvé bylinky dodají příjemnou chuť a vůni.

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hovězí maso nakrájete asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm. Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce.
  2. V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř.
  3. Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony).
  4. Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo. Přikryjte poklicí a na mírném ohn duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké. Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru.
  6. Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut.
  7. Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou, hodí se rýže i knedlíky nebo nočky.

Vyzkoušejte také houbovou smetanovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty