Suroviny
- hovězí zadní 800 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- hladká mouka na obalení
- rostlinný olej 2 lžíce
- velké cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- lesní houby 3 velké hrsti
- bílé víno (suché bílé víno) 100 ml
- lístky čerstvého tymiánu 1 lžíce
- čerstvá šalvěj 4 lístky
- vývar nebo voda 400 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájete asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm. Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce.
- V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř.
- Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony).
- Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo. Přikryjte poklicí a na mírném ohn duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké. Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru.
- Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut.
- Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou, hodí se rýže i knedlíky nebo nočky.
Hovězí plátky na houbách Zdroj: Klára Michalová