Suroviny
- brambory 400 g
- cibule (střední bílá ) 1 ks
- česnek 6 stroužků
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sušený tymián 1 lžíce
- zeleninový vývar (lze nahradit vodou) 700 ml
- smetana na vaření 300 ml
- bílý vinný ocet 1 lžička
- chlebové krutony (z kváskového chleba)
- tymián (čerstvý, k podávání)
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku jen vyloupněte.
- V hrnci rozehřejte máslo s olejem na středním stupni a opékejte cibuli a česnek dozlatova 3–4 minuty. Přisypte sušený tymián, přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem. Přiklopte a vařte na středním stupni 13–15 minut.
- Snižte teplotu, přilijte smetanu a vinný ocet a směs povařte ještě 1–2 minuty. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Polévku podávejte s krutony z kváskového chleba. Každou porci můžete také posypat najemno nakrájeným čerstvým tymiánem.
Vyzkoušejte recept na klasickou poctivou česnečku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE