Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Hedvábná česneková polévka s tymiánem a chlebovými krutony

Moje hodnocení
5x

Česnek a brambory tvoří základ naší národní kuchyně, léčivé účinky česneku pomáhaly našim předkům přežít dlouhé zimy i chladná jara. Spojením s vinným octem, sušeným tymiánem a nasládlou bílou cibulí dodá česneku eleganci a výsledkem je lahodný krém pro vytříbené jazýčky, který není skoro vůbec cítit po štiplavém chřipkobijci.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • brambory 400 g
  • střední bílá cibule 1 ks
  • česnek 6 stroužků
  • máslo 1 lžíce
  • olivový olej 1 lžíce
  • sušený tymián 1 lžíce
  • zeleninový vývar (lze nahradit vodou) 700 ml
  • smetana na vaření 300 ml
  • bílý vinný ocet 1 lžička
  • krutony z kváskového chleba
  • čerstvý tymián k podávání

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku jen vyloupněte.
  2. V hrnci rozehřejte máslo s olejem na středním stupni a opékejte cibuli a česnek dozlatova 3–4 minuty. Přisypte sušený tymián, přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem. Přiklopte a vařte na středním stupni 13–15 minut.
  3. Snižte teplotu, přilijte smetanu a vinný ocet a směs povařte ještě 1–2 minuty. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Polévku podávejte s krutony z kváskového chleba. Každou porci můžete také posypat najemno nakrájeným čerstvým tymiánem.

Další recepty na rychlé polévky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty