Suroviny
- červená řepa 6 bulev
- kozí sýr (čerstvý ) 60 g
- vlašské ořechy 1 hrst
- tymián (lístky ) 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Červenou řepu pečlivě omyjte a zbavte ji zbytků hlíny a písku. Neoloupané celé bulvy rozložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, aby se nedotýkaly a mohl kolem nich volně proudit vzduch.
- Pekáček vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte klasicky při současném horním a spodním ohřevu asi 45 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pečte ještě dalších 30 minut, dokud se řepa nerozvoní a nebude krásně měkká. Můžete si práci usnadnit – některé trouby umožňují nastavit pečení v krocích, takže nemusíte hlídat čas a vše nastavíte na začátku.
- Opečenou červenou řepu oloupejte a rozkrájejte na větší kusy.
- V pánvi rozehřejte máslo a zprudka kostky červené řepy osmažte. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte nasekaný tymián. Podávejte s nadrobeným kozím sýrem a hrubě nasekanými vlašskými ořechy jako přílohu nebo jako teplý salát.
Pečená červená řepa s tymiánem, ořechy a kozím sýrem Zdroj: Gorenje