Suroviny
- olivový olej 80 ml
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- krevety 500 g
- halloumi sýr (halloumi Dodoni) 225 g
- ouzo 40 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu) z 1 citronu
- tymián (čerstvý ) 1/2 lžičky
- celozrnné pečivo 4–5 plátků
- sůl
- pepř (mletý )
Postup přípravy
- Umyjte a nakrájejte papriky na proužky. Krevety nechte před úpravou okapat v cedníku.
- Na hluboké pánvi rozpalte olivový olej a osmažte cibulku doměkka, přibližně po dobu 2–3 minut. Poté přidejte roztlučený česnek a osmahněte, dokud česnek nepustí své aroma.
- Přidejte papriky, osolte, opepřete a opékejte 5–6 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidejte krevety, opět osolte, opepřete a smažte další 2–3 minuty.
- Směs přendejte do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá. Na rozpálený gril dejte na kostičky nakrájený sýr halloumi napíchnutý na špejli a pečte ze dvou stran, aby sýr získal lehce zlatavou barvu.
- Do použité pánve od přípravy zeleniny přidejte ouzo a počkejte na odpaření alkoholu, poté přidejte šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián.
- Deglazováním získáme sós. Nakonec přidejte ugrilovaný sýr a míchejte pár minut, aby sýr převzal část chuti sósu.
- Krevety se zeleninou a sýr se sósem propojte a podávejte s plátky pečiva.