Domácí bylinkový olej

Moje hodnocení
4x

V nabídce obchodů jsou oleje s macerovanými bylinkami. To je ale slabý odvar! Pokud bylinky s olejem rozmixujete, získáte nádherně zelený olej, který je plný chutí a vůní a zároveň skvěle dozdobí jídla i vizuálně. Používejte na rizoto, saláty, kápněte do polévek nebo na pečenou rybu.

1 porce
30 minut

Suroviny

K přípravě

  • bavlněná utěrka
  • uzavíratelná sklenice (objem 750 ml)

Postup přípravy

  1. Připravte větší mísu se studenou vodou. Poté nachystejte větší hrnec, naplňte ho do poloviny vodou a přiveďte k varu. Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní všechny čerstvé bylinky a nechte je ve vroucí vodě spařit (stačí 30 sekund). Následně bylinky vyjměte, dejte je do mísy se studenou vodou a nechte alespoň 10 minut chladnout.
  2. Po vychladnutí bylinky důkladně sceďte, nasekejte je najemno a přemístěte do mixéru. Poté k nim přidejte špetku soli a 2 lžíce z uvedeného množství olivového oleje a vše mixujte cca 1 minutu do co nejhladší konzistence. Po uvedené době do mixéru přilijte všechen zbývající olivový olej a celou směs mixujte na plný výkon alespoň 4 minuty.
  3. Nyní nachystejte uzavíratelnou sklenici, dejte přes ni jemné síto a do síta dejte bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do sklenice přeceďte všechnu směs z mixéru.
  4. Přecezený olej skladujte na chladném místě, kde by měl vydržet až 1 rok.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty