zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí bylinkový olej
Autor: Jak jíme zdravě v létě Domácí bylinkový olej

Domácí bylinkový olej

Hodnoceno: 4x
V nabídce obchodů jsou oleje s macerovanými bylinkami. To je ale slabý odvar! Pokud bylinky s olejem rozmixujete, získáte nádherně zelený olej, který je plný chutí a vůní a zároveň skvěle dozdobí jídla i vizuálně. Používejte na rizoto, saláty, kápněte do polévek nebo na pečenou rybu.
do 30 minut
750 ml porcí

reklama

Postup

  1. Připravte větší mísu se studenou vodou. Poté nachystejte větší hrnec, naplňte ho do poloviny vodou a přiveďte k varu. Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní všechny čerstvé bylinky a nechte je ve vroucí vodě spařit (stačí 30 sekund). Následně bylinky vyjměte, dejte je do mísy se studenou vodou a nechte alespoň 10 minut chladnout.
  2. Po vychladnutí bylinky důkladně sceďte, nasekejte je najemno a přemístěte do mixéru. Poté k nim přidejte špetku soli a 2 lžíce z uvedeného množství olivového oleje a vše mixujte cca 1 minutu do co nejhladší konzistence. Po uvedené době do mixéru přilijte všechen zbývající olivový olej a celou směs mixujte na plný výkon alespoň 4 minuty. 
  3. Nyní nachystejte uzavíratelnou sklenici, dejte přes ni jemné síto a do síta dejte bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do sklenice přeceďte všechnu směs z mixéru.
  4. Přecezený olej skladujte na chladném místě, kde by měl vydržet až 1 rok.
Domácí bylinkový olej
Autor: Jak jíme zdravě v létě Domácí bylinkový olej

reklama

Jak jíme zdravě v létě
Fitrecepty

Průvodce zdravým létem se 103 chutnými recepty

Na první pohled je to kuchařka s recepty, které se nesou na vlně horkého léta. Když se ale podíváte pozorně, zjistíte, že držíte v rukou návod na zdravé stravování. Po 5 úspěšných kuchařkách se tým Jíme zdravě rozhodl udělat další krok a spojil se s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou. Dohromady vytvořili knihu, která vás zaujme minimalistickými, hravými fotografiemi a jednoduchým konceptem, který v sobě ukrývá celou řadu rad a tipů, jak jíst zdravě. Informace v jednotlivých kapitolách postupně vedou čtenáře k tomu, aby se naučil přemýšlet o skladbě jídla na talíři nebo velikosti porcí.
Pomocí kuchařky si sestavíte jídelníček nebo plán na vaření pro celou rodinu tak, aby byla vaše strava pestrá a opravdu vyvážená. V knize nechybí také nejčastější chyby a omyly, kterých se při přípravě a vaření jídla dopouštíme. 

Související témata: bylinkový olej , bylinky , Bazalka , Malá jídla