Suroviny
- bazalka (čerstvá bazalka) 170 g
- hladkolistá petržel (čerstvá hladkolistá petržel) 40 g
- pažitka (čerstvá pažitka) 40 g
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 500 ml
- sůl
K přípravě
- bavlněná utěrka
- uzavíratelná sklenice (objem 750 ml)
Postup přípravy
- Připravte větší mísu se studenou vodou. Poté nachystejte větší hrnec, naplňte ho do poloviny vodou a přiveďte k varu. Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní všechny čerstvé bylinky a nechte je ve vroucí vodě spařit (stačí 30 sekund). Následně bylinky vyjměte, dejte je do mísy se studenou vodou a nechte alespoň 10 minut chladnout.
- Po vychladnutí bylinky důkladně sceďte, nasekejte je najemno a přemístěte do mixéru. Poté k nim přidejte špetku soli a 2 lžíce z uvedeného množství olivového oleje a vše mixujte cca 1 minutu do co nejhladší konzistence. Po uvedené době do mixéru přilijte všechen zbývající olivový olej a celou směs mixujte na plný výkon alespoň 4 minuty.
- Nyní nachystejte uzavíratelnou sklenici, dejte přes ni jemné síto a do síta dejte bavlněnou utěrku. Přes toto síto následně do sklenice přeceďte všechnu směs z mixéru.
- Přecezený olej skladujte na chladném místě, kde by měl vydržet až 1 rok.
Domácí bylinkový olej Zdroj: Jak jíme zdravě v létě