Suroviny
- bílá cibule 450 g
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 20 g
- dijonská hořčice 1 lžička
- sušený tymián 2 lžičky
- třtinový cukr 2 lžičky
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- zeleninový vývar (lze nahradit vodou) 900 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci rozehřejte na středním plameni lžíci olivového oleje. Jakmile je olej rozpálený, vložte do hrnce nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni dozlatova (potrvá to cca 6–8 minut).
- Až cibule zezlátne, přidejte do hrnce máslo, dijonskou hořčici, sušený tymián, třtinový cukr a vinný ocet a vše opékejte ještě 2–3 minuty na středním plameni. Nakonec celý obsah hrnce zalijte 900 ml zeleninového vývaru a přidejte sůl a pepř dle chuti. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni 13–15 minut. Hotovou cibulačku rozdělte do 4 talířů a podávejte.
- Tipy na servírování: Polévku můžete servírovat posypanou najemno nasekanou jarní cibulkou a s topinkou z kváskového chleba.
PRIMA TIP: Pokud chcete polévku ozvláštnit, do cibulového základu přidejte na tenké proužky nakrájenou sušenou šunku.
Večeře do 30 minut: Rychlá cibulačka s tymiánem 2 Zdroj: Jíme zdravě do 30 minut