Regionální potravina

Pečená polosušená rajčata s tymiánem

Moje hodnocení
3x

Protože jsou rajčata nejoblíbenější českou zeleninou, připravili jsme pro vás recept, kde hrají prim. Je naprosto jednoduchý, ale budete se oblizovat ještě druhý den. Polosušená rajčata pečením v troubě výrazně zesílí svou chuť a jsou skvělá jako chuťovka nebo jako ingredience do dalších receptů.

1 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vymažte olivovým olejem a poklaďte rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Snažte se, aby na každé půlce rajčete byl tymián a plátek česneku. Poté rajčata zakapejte olivovým olejem a octem a nakonec zlehka posypte solí a cukrem, který udělá lehkou karamelovou chuť.
  2. Pečte zvolna nejdříve 30 minut na 150 °C a poté na 120 °C cca 2 hodiny.

Varianty uskladnění:

  • Do umytých a dobře vysušených sklenic natlačte ještě teplá rajčata. Zalijte olivovým olejem. Dobře zavřete a sterilujte při 80 °C 20 minut v troubě v pekáči s trochou vody. Sklenice poté vyndejte a nechte zchladnout otočené víčkem dolů (do sklenice můžete přidat nějaké bylinky, třeba tymián).
  • Rajčata můžete zavařit obdobně se sladkokyselým nálevem. Nálev vytvořte z octa, cukru a vody.
  • Rajčata můžete také úplně vysušit a poté rozmixovat na prach, který lze použít na dochucování různých pokrmů. Například těstovin.
  • Další varianta uskladnění může být rajčatová pasta, kterou vytvoříte rozmixováním upečených, ještě měkkých rajčat. Rajčata dejte do nádoby, zalijte trochou olivového oleje a rozmixujte na pastu. Pastu můžete ozvláštnit přidáním bazalky.

PRIMA TIP: Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? Díky prestižnímu ocenění Regionální potravina jsme objevili cherry rajčata odrůdy Hranáček od Farmy Bezdínek, která tuto značku kvality získala vloni v Moravskoslezském kraji. Rajčátka mají podlouhlý tvar a jsou extra sladká. Pěstují se samozřejmě u nás, díky čemuž jsou lákavě šťavnatá, voňavá a plná chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty