Suroviny
- cherry rajčata (podlouhlá )
- tymián (čerstvý )
- cukr krystal
- česnek
- bílý vinný ocet
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vymažte olivovým olejem a poklaďte rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Snažte se, aby na každé půlce rajčete byl tymián a plátek česneku. Poté rajčata zakapejte olivovým olejem a octem a nakonec zlehka posypte solí a cukrem, který udělá lehkou karamelovou chuť.
- Pečte zvolna nejdříve 30 minut na 150 °C a poté na 120 °C cca 2 hodiny.
Varianty uskladnění:
- Do umytých a dobře vysušených sklenic natlačte ještě teplá rajčata. Zalijte olivovým olejem. Dobře zavřete a sterilujte při 80 °C 20 minut v troubě v pekáči s trochou vody. Sklenice poté vyndejte a nechte zchladnout otočené víčkem dolů (do sklenice můžete přidat nějaké bylinky, třeba tymián).
- Rajčata můžete zavařit obdobně se sladkokyselým nálevem. Nálev vytvořte z octa, cukru a vody.
- Rajčata můžete také úplně vysušit a poté rozmixovat na prach, který lze použít na dochucování různých pokrmů. Například těstovin.
- Další varianta uskladnění může být rajčatová pasta, kterou vytvoříte rozmixováním upečených, ještě měkkých rajčat. Rajčata dejte do nádoby, zalijte trochou olivového oleje a rozmixujte na pastu. Pastu můžete ozvláštnit přidáním bazalky.
PRIMA TIP: Přestože stěžejní surovinu známe, položme si otázku – jaká se hodí do našeho pokrmu? Díky prestižnímu ocenění Regionální potravina jsme objevili cherry rajčata odrůdy Hranáček od Farmy Bezdínek, která tuto značku kvality získala vloni v Moravskoslezském kraji. Rajčátka mají podlouhlý tvar a jsou extra sladká. Pěstují se samozřejmě u nás, díky čemuž jsou lákavě šťavnatá, voňavá a plná chuti.