Na sběr hub se těšíme každý rok. Někdy je úroda pořádná, jindy je to s hledáním poctivých kousků trochu náročnější. V každém případě je vhodné znát pár základů, které se vám v životě milovníka hub rozhodně budou hodit. Tak jdeme na to!

Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby? Zdroj: se souhlasem Nick Grappone / Unsplash
Na sběr hub se těšíme každý rok. Někdy je úroda pořádná, jindy je to s hledáním poctivých kousků trochu náročnější. V každém případě je vhodné znát pár základů, které se vám v životě milovníka hub rozhodně budou hodit. Tak jdeme na to!
Práce samozřejmě začíná už při samotném sběru jedlých hub v lese. Není to jen o hledání, jakmile totiž najdete první kousek, je vhodné ho ještě na místě zbavit nečistot. Ušetříte pak čas při zpracování doma a nebudete mít v kuchyni takový nepořádek. Stačí tedy houbu jen lehce očistit od listí, jehličí nebo hlíny. A pozor, rostoucí houby neuřezávejte, ale opatrně vykruťte přímo z hlíny.
Jakmile se dostanete se svým úlovkem domů, hned se pusťte do dalšího zpracování. Houby je třeba očistit a dále upravit ještě ten samý den. Nožíkem seškrábněte zbylé nečistoty, nožičky hub oddělte od klobouků a postupně rozkrajujte, abyste si ověřili, zda nejsou červivé. Pokud máte různé druhy, před krájením si je můžete samozřejmě roztřídit.
Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby? 2
Houby můžete krájet na plátky nebo malé kousky, záleží na tom, co s nimi chcete dělat dál. V případě sušení houby nijak neoplachujte, ať zbytečně nenasáknou vodu. Čisté a zdravé kousky nakrájejte na tenké plátky a sušte na topení, ale třeba také v troubě (na pečicím papíře nejprve při cca 30 °C a ke konci přibližně při 60 °C). Jednotlivé plátky se nesmí překrývat. Sušené houby pak uschovejte ve sklenici se šroubovacím víčkem, aby se k nim nedostala vlhkost a nezačaly plesnivět.
Pokud máte dostatek místa v mrazničce a chcete si uchovat svůj úlovek také jinak, můžete zvolit klasické zmrazení. Připravené houby stačí pár minut povařit v lehce osolené vodě, poté zchladit v ledové lázni a nechat dobře okapat a osušit. Takto zpracované je můžete přesypat do pytlíčků a uschovat v mrazničce. Vydrží vám několik měsíců. A ještě jedna rada – před zpracováním houby nerozmrazujte, ale použijte je rovnou. Uchovají si své aroma i konzistenci.
Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby z lesa? 3
Houby můžete i zavařit nebo naložit, abyste měli víc možností na jejich další zužitkování. A co se týče vaření, to už necháme na vás. Zásoba hub se totiž hodí na přípravu omáček, polévek, ale zkusit je můžete přidat i do salátů nebo na topinky. Dají se fritovat, péct, plnit nebo smažit. No zkrátka, neskutečná lahůdka!
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living