5 originálních receptů na jedlé dárky, které pod stromečkem zaručeně potěší

V nejrůznějších dárkových baleních se jídlo pod vánočním stromkem jako dárek vyskytuje běžně. Co takhle pozvednout Vánoce na novou úroveň a jedlé dárky pro své blízké rovnou vyrobit? Budou vypadat lépe než z obchodu, budete dobře vědět, co obsahují, a především budou dělané s láskou. Inspirujte se.

Kaštany v cukru

Sladké a voňavé kaštany v cukru jsou vánoční chuťovkou, která vás zahřeje a připomene kouzlo zimních svátků. Jejich jemná chuť v kombinaci s cukrovou krustou je ideální pro zimní večery (nejen) u krbu. Jedlý dárek jedna radost!

  • 500 gramů kaštanů
  • cukr krystal

Postup:

  1. Ingredience na tento dárek jsou zapotřebí jen dvě a recept je také jednoduchý. Kaštany namočte na 20 minut do studené vody a pak na jejich špičce opatrně udělejte velký křížek, který se bude táhnout do dvou třetin kaštanu. Neřežte hluboko, jen tak, abyste prořízli skořápku a slupku pod ní.
  2. Přiveďte k varu vodu v pánvi či hrnci, vložte do ní kaštany a vařte je 8 minut tak, aby byly zcela ponořené. Následně je vyjměte a oloupejte skořápku a vnitřní slupku. Kaštany je potřeba vkládat do horké vody postupně, nikoliv všechny najednou, aby nezchladly a loupání šlo dobře. Pokládat je můžete na utěrku, která vsákne přebytečnou vodu.
  3. Odvažte oloupané kaštany a poté odměřte stejnou hmotnost cukru a vody. Vodu a cukr dejte do velké pánve a za stálého míchání mírně zahřívejte, dokud se nerozpustí. Následně přiveďte k varu, po 5 minutách přidejte kaštany a vařte 10 minut. Pánev odstavte z ohně, přikryjte poklicí a nechte kaštany vychladnout a nasáknout. Ideálně několik hodin či přes noc.
  4. Následně je už postup jednoduchý, stačí kaštany vyndat, směs znovu zahřát, vložit kaštany zpět a nechat je zahřívat dvě minuty. Poté opět přiklopit pánev a proces zopakovat ještě dalšího dne. Než je zabalíte do dárkového pytlíčku, nechte je zhruba půl dne oschnout na teplém místě.

Skvělý tip na jedlý dárek? Stačí si pustit videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo

Vánoční džem

Vánoční džem je sladká směs ovoce a koření, která dokonale navodí sváteční atmosféru. S hřebíčkem, skořicí a dalšími vůněmi je tento džem skvělý na pečivo nebo jako součást vánočního pohoštění.

  • 350 gramů brusinek
  • 350 gramů oloupaných a nakrájených jablek
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 500 gramů cukru krystal
  • 15 gramů másla

Postup:

  1. Brusinky a kousky jablek vložte do velké pánve se silným dnem. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu spolu se zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Pánev přikryjte dobře přiléhající poklicí a postavte na mírný oheň. Vařte 10 minut, směs nemíchejte, ale pánví občas zatočte. Následně mírně stáhněte plamen, přidejte cukr, míchejte do rozpuštění a pak vařte dalších 10 minut.
  2. Velkým pomocníkem vám bude kuchyňský teploměr, kdy ideálně by vám směs měla ukázat teplotu 104 °C. Pokud ho ale nemáte, dejte si do lednice vychladit talířek, na který trochu směsi dáte lžičkou a po dvou minutách špičkou prstu otestujete, zda dostatečně tuhne. Pokud ne, ve vaření ještě pár minut pokračujte.
  3. Až směs odstavíte z ohně, vmíchejte do ní máslo a nechte 10 minut odstát. Následně ji přelijte do sterilizovaných sklenic. Chcete-li džem použít jako dárek, vyberte pěkné sklenice a nešetřete se zdobením – například na stužku můžete navázat pytlíček s celým kořením, jako skořice, hřebíček a badyán, díky kterým bude už samotná sklenice nádherně vonět.

Ostružinový gin

Ostružinový gin spojuje osvěžující chuť ginu s jemnou sladkokyselostí ostružin. Perfektní pro přípravu elegantních koktejlů nebo jako originální dárek pro milovníky alkoholu.

  • 500 gramů čerstvých či mražených ostružin
  • 180 gramů cukru krupice
  • 3 bobkové listy
  • 3 celé hřebíčky
  • 10 kuliček černého pepře
  • 700 ml suchého ginu

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do 1,5litrové sterilizované zavařovací sklenice. Jemně a opatrně promíchejte tak, abyste nerozšťouchali ostružiny. Sklenici pak uzavřete a nechte gin dva týdny louhovat, přičemž každý druhý den nádobu protřepejte, abyste uvolnili cukr ze dna. Výsledkem bude sytě fialový aromatický gin.
  2. Po dvou týdnech sceďte gin přes sítko do větší nádoby a ostružiny dejte stranou. Pak do sítka vložte mušelínovou utěrku a gin přeceďte ještě jednou do čistého džbánu. Z toho jej pak můžete rovnou přelít do pěkné sterilizované lahve, do níž můžete na ozdobu a jako konzervační pomůcku přidat bobkový list.
  3. Scezených ostružin vám líto být také nemusí, není totiž vůbec nutné je vyhazovat. Můžete je použít do koláče, přihodit do pekáče k masu (ideálně ke zvěřině), nebo si s nimi třeba ozdobit koktejl.

Chcete připravit nealko tekutý jedlý dárek? Pusťte si náš videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Mátový sirup

Chilli olej

Chilli olej je ideální pro všechny, kteří mají rádi pikantní chuťové zážitky. S jemným nádechem pálivosti a vůní bylinek je skvělým doplňkem pro marinády, těstoviny nebo na dochucení salátů.

  • 350 mililitrů olivového oleje (ne extra panenského)
  • 6-8 malých sušených chilli papriček

Olej a chilli papričky dejte do malé pánve a jemně zahřívejte, dokud se neobjeví drobné bublinky. Vypněte oheň a nechte zcela vychladnout. Olej přeceďte do sterilizovaných skleněných lahví a přidejte do něj několik chilli papriček.

PRIMA TIP: Chcete-li, aby obdarovaný mohl tento olej používat co nejdéle, k dárku mu přibalte kartičku s návodem k ideálnímu uchovávání. Lahev s chilli olejem by neměla být vystavena slunečnímu svitu ani teplu, ale ani v lednici. Nejlepší je proto najít chladné a tmavé místo a olej spotřebovat do tří měsíců od výroby.

Fíkové chutney

Fíkové chutney kombinuje šťavnaté zralé fíky, ovoce a koření. Skvěle se hodí k masu, sýrům nebo jako dochucovadlo do sendvičů a grilovaných pokrmů.

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká, na malé kousky nakrájená červená cibule
  • 500 gramů nakrájených fíků
  • 1 jablko nakrájené na kostičky
  • 200 ml jablečného octu
  • 125 gramů třtinového cukru, ideálně druh muscovado
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 1 odšťavněný pomeranč zbavený kůry

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte na něm cibuli do změknutí. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Za občasného míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Posléze snižte teplotu na minimum a vařte asi 30-35 minut, nebo dokud směs neztmavne a nezíská džemovitou konzistenci.
  2. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Obdarovaného upozorněte, že na chladném a suchém místě vydrží až tři měsíce, ovšem po otevření je třeba ji uchovávat v lednici.

Zdroj: Olive Magazine; zdroj foto: iStock

Eliška Reiglová

Autor článku

Eliška Reiglová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty