5 originálních receptů na jedlé dárky, které pod stromečkem zaručeně potěší
Zdroj: iStock
5 originálních receptů na jedlé dárky, které pod stromečkem zaručeně potěší
Zdroj:
iStock
V nejrůznějších dárkových baleních se jídlo pod vánočním stromkem jako dárek vyskytuje běžně. Co takhle pozvednout Vánoce na novou úroveň a jedlé dárky pro své blízké rovnou vyrobit? Budou vypadat lépe než z obchodu, budete dobře vědět, co obsahují, a především budou dělané s láskou. Inspirujte se.
Kaštany v cukru
Sladké a voňavé kaštany v cukru jsou vánoční chuťovkou, která vás zahřeje a připomene kouzlo zimních svátků. Jejich jemná chuť v kombinaci s cukrovou krustou je ideální pro zimní večery (nejen) u krbu. Jedlý dárek jedna radost!
-
500 gramů kaštanů
-
cukr krystal
Postup:
-
Ingredience na tento dárek jsou zapotřebí jen dvě a recept je také jednoduchý. Kaštany namočte na 20 minut do studené vody a pak na jejich špičce opatrně udělejte velký křížek, který se bude táhnout do dvou třetin kaštanu. Neřežte hluboko, jen tak, abyste prořízli skořápku a slupku pod ní.
-
Přiveďte k varu vodu v pánvi či hrnci, vložte do ní kaštany a vařte je 8 minut tak, aby byly zcela ponořené. Následně je vyjměte a oloupejte skořápku a vnitřní slupku. Kaštany je potřeba vkládat do horké vody postupně, nikoliv všechny najednou, aby nezchladly a loupání šlo dobře. Pokládat je můžete na utěrku, která vsákne přebytečnou vodu.
-
Odvažte oloupané kaštany a poté odměřte stejnou hmotnost cukru a vody. Vodu a cukr dejte do velké pánve a za stálého míchání mírně zahřívejte, dokud se nerozpustí. Následně přiveďte k varu, po 5 minutách přidejte kaštany a vařte 10 minut. Pánev odstavte z ohně, přikryjte poklicí a nechte kaštany vychladnout a nasáknout. Ideálně několik hodin či přes noc.
-
Následně je už postup jednoduchý, stačí kaštany vyndat, směs znovu zahřát, vložit kaštany zpět a nechat je zahřívat dvě minuty. Poté opět přiklopit pánev a proces zopakovat ještě dalšího dne. Než je zabalíte do dárkového pytlíčku, nechte je zhruba půl dne oschnout na teplém místě.
Kaštany vcukru
Zdroj: iStock
Kaštany vcukru
Zdroj:
iStock
Skvělý tip na jedlý dárek? Stačí si pustit videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo
Vánoční džem
Vánoční džem je sladká směs ovoce a koření, která dokonale navodí sváteční atmosféru. S hřebíčkem, skořicí a dalšími vůněmi je tento džem skvělý na pečivo nebo jako součást vánočního pohoštění.
-
350 gramů brusinek
-
350 gramů oloupaných a nakrájených jablek
-
1 pomeranč
-
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
-
1 lžička mleté skořice
-
1 lžička mletého hřebíčku
-
500 gramů cukru krystal
-
15 gramů másla
Postup:
-
Brusinky a kousky jablek vložte do velké pánve se silným dnem. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu spolu se zázvorem, skořicí a hřebíčkem. Pánev přikryjte dobře přiléhající poklicí a postavte na mírný oheň. Vařte 10 minut, směs nemíchejte, ale pánví občas zatočte. Následně mírně stáhněte plamen, přidejte cukr, míchejte do rozpuštění a pak vařte dalších 10 minut.
-
Velkým pomocníkem vám bude kuchyňský teploměr, kdy ideálně by vám směs měla ukázat teplotu 104 °C. Pokud ho ale nemáte, dejte si do lednice vychladit talířek, na který trochu směsi dáte lžičkou a po dvou minutách špičkou prstu otestujete, zda dostatečně tuhne. Pokud ne, ve vaření ještě pár minut pokračujte.
-
Až směs odstavíte z ohně, vmíchejte do ní máslo a nechte 10 minut odstát. Následně ji přelijte do sterilizovaných sklenic. Chcete-li džem použít jako dárek, vyberte pěkné sklenice a nešetřete se zdobením – například na stužku můžete navázat pytlíček s celým kořením, jako skořice, hřebíček a badyán, díky kterým bude už samotná sklenice nádherně vonět.
Vánoční džem
Zdroj: iStock
Vánoční džem
Zdroj:
iStock
Ostružinový gin
Ostružinový gin spojuje osvěžující chuť ginu s jemnou sladkokyselostí ostružin. Perfektní pro přípravu elegantních koktejlů nebo jako originální dárek pro milovníky alkoholu.
-
500 gramů čerstvých či mražených ostružin
-
180 gramů cukru krupice
-
3 bobkové listy
-
3 celé hřebíčky
-
10 kuliček černého pepře
-
700 ml suchého ginu
Postup:
-
Všechny ingredience vložte do 1,5litrové sterilizované zavařovací sklenice. Jemně a opatrně promíchejte tak, abyste nerozšťouchali ostružiny. Sklenici pak uzavřete a nechte gin dva týdny louhovat, přičemž každý druhý den nádobu protřepejte, abyste uvolnili cukr ze dna. Výsledkem bude sytě fialový aromatický gin.
-
Po dvou týdnech sceďte gin přes sítko do větší nádoby a ostružiny dejte stranou. Pak do sítka vložte mušelínovou utěrku a gin přeceďte ještě jednou do čistého džbánu. Z toho jej pak můžete rovnou přelít do pěkné sterilizované lahve, do níž můžete na ozdobu a jako konzervační pomůcku přidat bobkový list.
-
Scezených ostružin vám líto být také nemusí, není totiž vůbec nutné je vyhazovat. Můžete je použít do koláče, přihodit do pekáče k masu (ideálně ke zvěřině), nebo si s nimi třeba ozdobit koktejl.
Ostružinový gin
Zdroj: iStock
Ostružinový gin
Zdroj:
iStock
Chcete připravit nealko tekutý jedlý dárek? Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Mátový sirup
Chilli olej
Chilli olej je ideální pro všechny, kteří mají rádi pikantní chuťové zážitky. S jemným nádechem pálivosti a vůní bylinek je skvělým doplňkem pro marinády, těstoviny nebo na dochucení salátů.
-
350 mililitrů olivového oleje (ne extra panenského)
-
6-8 malých sušených chilli papriček
Olej a chilli papričky dejte do malé pánve a jemně zahřívejte, dokud se neobjeví drobné bublinky. Vypněte oheň a nechte zcela vychladnout. Olej přeceďte do sterilizovaných skleněných lahví a přidejte do něj několik chilli papriček.
PRIMA TIP: Chcete-li, aby obdarovaný mohl tento olej používat co nejdéle, k dárku mu přibalte kartičku s návodem k ideálnímu uchovávání. Lahev s chilli olejem by neměla být vystavena slunečnímu svitu ani teplu, ale ani v lednici. Nejlepší je proto najít chladné a tmavé místo a olej spotřebovat do tří měsíců od výroby.
Chilli olej
Zdroj: iStock
Chilli olej
Zdroj:
iStock
Fíkové chutney
Fíkové chutney kombinuje šťavnaté zralé fíky, ovoce a koření. Skvěle se hodí k masu, sýrům nebo jako dochucovadlo do sendvičů a grilovaných pokrmů.
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 velká, na malé kousky nakrájená červená cibule
-
500 gramů nakrájených fíků
-
1 jablko nakrájené na kostičky
-
200 ml jablečného octu
-
125 gramů třtinového cukru, ideálně druh muscovado
-
1 lžička mletého zázvoru
-
1 celá skořice
-
1 odšťavněný pomeranč zbavený kůry
Postup:
-
Na pánvi rozehřejte olivový olej a smažte na něm cibuli do změknutí. Přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Za občasného míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Posléze snižte teplotu na minimum a vařte asi 30-35 minut, nebo dokud směs neztmavne a nezíská džemovitou konzistenci.
-
Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Obdarovaného upozorněte, že na chladném a suchém místě vydrží až tři měsíce, ovšem po otevření je třeba ji uchovávat v lednici.
Fíkové chutney
Zdroj: iStock
Fíkové chutney
Zdroj:
iStock
Zdroj: Olive Magazine; zdroj foto: iStock