Suroviny
Postup přípravy
- Jablka omyjte a rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců).
- Druhou polovinu oloupejte, zbavte jádřinců a taktéž pokrájejte na malé kostičky.
- Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dejte do hrnce, podlijte vodou a duste několik minut doměkka.
- Po vychladnutí propasírujte přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přidejte k propasírované jablečné kaši.
- Ke směsi přidejte koření, cukr, ovocný pektin a vařte do husté hmoty.
- Hotový džem plňte do sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a při pokojové teplotě nechte zchladnout.
OSVĚDČENÉ TIPY:
- Množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více.
- Koření můžete z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě víc navoní.