Jablečný džem s vánočním kořením

Moje hodnocení
3x

Kvalitní ovoce je pro zavařování a skladování naprostý základ. Pak už stačí jen základní suroviny, a džem je na světě! V tomto období snadno zužitkujete jablka, kterým opravdu svědčí trochu koření – skořice, ale také čokoláda.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • jablka 2 kg
  • cukr 1 kg (nebo dle chuti)
  • hřebíček 6 ks
  • vanilkový lusk 1 ks
  • skořice 1 svitek
  • ovocný pektin (např. Labeta)

Postup přípravy

  1. Jablka omyjte a rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na malé kostičky (včetně slupek a jádřinců).
  2. Druhou polovinu oloupejte, zbavte jádřinců a taktéž pokrájejte na malé kostičky.
  3. Nakrájená jablka se slupkou a jádřinci dejte do hrnce, podlijte vodou a duste několik minut doměkka.
  4. Po vychladnutí propasírujte přes sítko do hladké kaše. Jablka zbavená jádřinců a slupek rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přidejte k propasírované jablečné kaši.
  5. Ke směsi přidejte koření, cukr, ovocný pektin a vařte do husté hmoty.
  6. Hotový džem plňte do sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a při pokojové teplotě nechte zchladnout.

OSVĚDČENÉ TIPY:

  • Množství cukru je orientační a závisí nejen na vlastní chuti, ale také na druhu jablek. Sladší jablka budou potřebovat cukru méně, kyselá více.
  • Koření můžete z hotového džemu vyndat nebo ho nechat ve skleničce spolu s džemem. Po dobu skladování džem ještě víc navoní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty