návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jahodový džem se skořicí

Hodnoceno: 0x
Jahodový džem se skořicí
Autor: Pradobroty.cz Jahodový džem se skořicí
Další recept na domácí džem? Určitě se bude hodit, zvlášť když oblíbené jahody vylepšíte voňavou skořicí. :)

Postup

  1. Před přípravou samotného džemu si připravte sklenice jedním ze způsobů:
  2. Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut.
  3. Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout. 
  4. Pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu. 
  5. Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte (nepodceňovat, pokud jsou to víčka už recyklovaná a dříve použitá).
  6. Pak nechte na čisté utěrce vyschnout.
  7. Džem: Jahody omyjete, odstopkujte, pokud je to nutné, tak okrájejte. Vložte je do hrnce a zasypte většinou cukru (část nechte na později).
  8. Nakonec přisypte i sůl a směs dejte na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte skořici.
  9. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a 2 minuty povařte.
  10. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a přisypte k vařícímu džemu a ještě chvilku povařte (aby se rozpustil cukr).
  11. Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně. 
  12. Hrnec odstavte z plotny. Džem plňte ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřete ji čistou utěrkou.
  13. Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujte a naskládejte na plech.
  14. Troubu rozpalte na 85 až 90 °C (ideálně použijte teploměr do trouby – při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložte dovnitř plech s marmeládami a sterilizujte 40 minut.
  15. Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony. 

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké