Suroviny
- jahody (množství čisté hmoty po očištění) 1 kg
- cukr krupice 300 g
- mletá skořice 1 rovná lžíce
- pektin (citrusový ) 10 g
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Před přípravou samotného džemu si připravte sklenice jedním ze způsobů:
- Omyjte je a suché dejte na 150 °C do trouby na 30 minut.
- Nebo omyté sklenice prolijte vařící vodou a nechte vyschnout.
- Pokud máte myčku, stačí je umýt v myčce na nejvyšší teplotu.
- Víčka vložte do kastrůlku, zalijte vařící vodou a pár minut povařte (nepodceňovat, pokud jsou to víčka už recyklovaná a dříve použitá).
- Pak nechte na čisté utěrce vyschnout.
- Džem: Jahody omyjete, odstopkujte, pokud je to nutné, tak okrájejte. Vložte je do hrnce a zasypte většinou cukru (část nechte na později).
- Nakonec přisypte i sůl a směs dejte na sporák vařit. Když se cukr rozpustí, nahrubo směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte skořici.
- Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a 2 minuty povařte.
- Pektin smíchejte se zbylým cukrem a přisypte k vařícímu džemu a ještě chvilku povařte (aby se rozpustil cukr).
- Nikdy nesypte samotný pektin do tekutiny, zhrudkovatěl by! Je nutné ho smíchat dopředu s cukrem a vkládat ho do horké směsi společně.
- Hrnec odstavte z plotny. Džem plňte ještě horký do skleniček ideálně až po okraj. Pokud nějaká marmeláda nateče na okraj skleničky, utřete ji čistou utěrkou.
- Místo, kde se víčko a sklenička dotýkají, musí být čisté, jinak hrozí plíseň. Skleničky zavíčkujte a naskládejte na plech.
- Troubu rozpalte na 85 až 90 °C (ideálně použijte teploměr do trouby – při nízké teplotě neproběhne sterilizace, při vysoké se džem začne vařit a vybublá ze skleniček), vložte dovnitř plech s marmeládami a sterilizujte 40 minut.
- Všechny případné zárodky plísní se tímto způsobem zničí a džem vydrží do další sezony.