reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem
Autor: TZ Labeta Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

Hodnoceno: 3x
Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do sladkých koláčů, palačinek a vlastně i třeba do cukroví. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc, díky kterému si ho zamilujete.
do 1 hodiny
3 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché.
  2. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
  3. Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
  4. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť.
  5. Poté snítky vyjměte a k meruňkám přidejte želírovací přípravek rozmíchaný v cukru a šťávu z citronu.
  6. Plod citronu předtím trochu poválejte, zvláště pokud má tvrdší slupku. Lépe se uvolní šťáva. 
  7. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
  8. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.
  9. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
  10. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky.
  11. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem
Autor: TZ Labeta Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

reklama