Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem
Zdroj: TZ Labeta
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem
Zdroj:
TZ Labeta
Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do sladkých koláčů, palačinek a vlastně i třeba do cukroví. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc, díky kterému si ho zamilujete.
Postup přípravy
-
Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché.
-
Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
-
Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
-
Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť.
-
Poté snítky vyjměte a k meruňkám přidejte želírovací přípravek rozmíchaný v cukru a šťávu z citronu.
-
Plod citronu předtím trochu poválejte, zvláště pokud má tvrdší slupku. Lépe se uvolní šťáva.
-
Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
-
Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.
-
Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
-
Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky.
-
Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem 2
Zdroj: TZ Labeta
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem 2
Zdroj:
TZ Labeta