redakce Prima FRESH

Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

Moje hodnocení
13x

Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do sladkých koláčů, palačinek a vlastně i třeba do cukroví. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc, díky kterému si ho zamilujete.

3 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché.
  2. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
  3. Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
  4. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť.
  5. Poté snítky vyjměte a k meruňkám přidejte želírovací přípravek rozmíchaný v cukru a šťávu z citronu.
  6. Plod citronu předtím trochu poválejte, zvláště pokud má tvrdší slupku. Lépe se uvolní šťáva.
  7. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
  8. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.
  9. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
  10. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky.
  11. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů