Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

Moje hodnocení
3x

Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do sladkých koláčů, palačinek a vlastně i třeba do cukroví. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc, díky kterému si ho zamilujete.

3 porce
60 minut

Suroviny

  • vypeckované meruňky 1 kg
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 1–2 snítky
  • cukr 300 g
  • přípravek k želírování 3:1 (např. JamFix Labeta) 1 ks
  • citron 1 ks
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché.
  2. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
  3. Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
  4. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť.
  5. Poté snítky vyjměte a k meruňkám přidejte želírovací přípravek rozmíchaný v cukru a šťávu z citronu.
  6. Plod citronu předtím trochu poválejte, zvláště pokud má tvrdší slupku. Lépe se uvolní šťáva.
  7. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
  8. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.
  9. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
  10. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky.
  11. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty