Suroviny
- ostružiny 500 g
- hruška 500 g
- želírovací cukr ( 2 : 1 (např. Labeta)) 2 balení
- vlašské ořechy hrst
- citronová šťáva 5 lžic
Postup přípravy
- Ovoce omyjte, hrušky oloupejte a zbavte jádřinců.
- Podlijte trochou vody a duste doměkka. Délka varu se bude lišit na základě odrůdy ovoce.
- K měkkým hruškám přidejte rozmačkané ostružiny, želírovací cukr a vařte, dokud směs nezhoustne.
- Do hrnce s hotovým džemem vmíchejte najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu.
- Džem plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
Ostružinovo-hruškový džem s ořechy 1 Zdroj: archiv Labeta