Voňavý jahodový džem s bezem

Moje hodnocení
2x

Jahodové džemy patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Jahody se dají kombinovat s mnoha různými příchutěmi, proč nevyzkoušet voňavý bez, který má sezonu ve stejné době jako české jahody.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • jahody 850 g
  • bezový květ (nebo cca 60–70 ml bezového sirupu) 3–4 ks
  • pektin (JamFix 3:1 Labeta) 1 sáček
  • cukr 300 g
  • citron (nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové, např. Labeta) 1 ks

Postup přípravy

  1. JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu.
  2. Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
  3. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
PRIMA TIP: Bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete bezinkový sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)

Připravte si vláčné palačinky s džemem podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty