Voňavý jahodový džem s bezem
Zdroj: Labeta
Voňavý jahodový džem s bezem
Zdroj:
Labeta
Jahodové džemy patří k těm vůbec nejoblíbenějším. Jahody se dají kombinovat s mnoha různými příchutěmi, proč nevyzkoušet voňavý bez, který má sezonu ve stejné době jako české jahody.
Suroviny
-
jahody
850 g
-
bezový květ
(nebo cca 60–70 ml bezového sirupu)
3–4 ks
-
pektin
(JamFix 3:1 Labeta)
1 sáček
-
cukr
300 g
-
citron
(nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové, např. Labeta)
1 ks
Postup přípravy
-
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu.
-
Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
-
Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
PRIMA TIP: Bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce). Pokud použijete bezinkový sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)
Voňavý jahodový džem s bezem
Zdroj: Labeta
Voňavý jahodový džem s bezem
Zdroj:
Labeta
Připravte si vláčné palačinky s džemem podle návodného videoreceptu