Suroviny
- máta 4 hrsti
- citron 2 ks
- ocet 3 lžíce
- voda 2 l
- třtinový cukr 500 g
- stévie 3 tablety
- kyselina citrónová 1 lžička
Připravte mátový sirup podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Citrony omyjte a nakrájejte na plátky (pokud nepoužijete bio citrony, musíte je nejprve důkladně očistit), do mísy vložte celé citrony, zalijte 1,5 vody a přidejte 3 lžíce obyčejného octa, po 10 minutách citrony vytáhněte a lehce omyjte studenou vodou.
- Mátu nakrájejte a vložte do veliké mísy, přidejte nakrájené citrony a zalijte vodou. Citrony ještě ve vodě propíchejte vidličkou, aby pustily šťávu. Mísu přikryjte papírovou utěrkou a nechte mátu vyluhovat zhruba 24 hodin. Během této doby ještě citrony několikrát propíchejte.
- Na druhý den výluh sceďte přes plátýnko do hrnce, přidejte cukr a stévii. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zahřejte maximálně na 70–75 °C, na závěr přidejte kyselinu citronovou, a jakmile je vše rozpuštěno, máte hotovo. Přes trychtýř přelijte sirup do připravených sklenic, uzavřete a skladujte na temném a chladném místě.