Suroviny
- hruška (zralé ) 2 kg
- pektin (ovocný,např. Labeta)
- třtinový cukr 100 g
- voda 100 ml
- med 3 lžíce
- hřebíček 4 ks
- badyán 2 ks
- skořice 1 svitek
- citronová kůra z 1,5 citronu
Postup přípravy
- Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
- Nastrouhané hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem.
- Vše za stálého míchání rozvařte na hustou kaši (cca 10 minut). Z hotového džemu vyjměte koření a plňte do sklenic.
- Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
Hruškový džem s badyánem 1 Zdroj: archiv Labeta