archiv Náš modrý mák

Meruňkovo–makový džem

Moje hodnocení
3x

Ze sladkého ovoce upečete výborné koláče, můžete je zamrazit, destilovat, usušit nebo připravit džem. A právě meruňkový patří k těm nejoblíbenějším. S vrchovatou lžící máku pak bude tahle zavařená dobrota chutnat ještě lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.

5 porcí
60 minut

Suroviny

  • vypeckované meruňky 1,5 kg
  • želírovací cukr 3:1 500 g
  • celý mák 1 rovná lžíce nebo podle chuti

Postup přípravy

  1. Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi 5 minut a přitom sbírejte bílou pěnu.
  2. Po 5 minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na 10 minut dnem vzhůru.
  3. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.

PRIMA TIP: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.

Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Náš modrý mák


Přečtěte si také

Recepty