návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Meruňkovo–makový džem

Hodnoceno: 2x
5 skleniček porcí
do 1 hodiny
Meruňkovo–makový džem
Autor: archiv nasmodrymak.cz Meruňkovo–makový džem
Ze sladkého ovoce upečete výborné koláče, můžete je zamrazit, destilovat, usušit nebo připravit džem. A právě meruňkový patří k těm nejoblíbenějším. S vrchovatou lžící máku pak bude tahle zavařená dobrota chutnat ještě lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.

Suroviny (5 skleniček porcí)

Postup

  1. Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi 5 minut a přitom sbírejte bílou pěnu.
  2. Po 5 minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na 10 minut dnem vzhůru.
  3. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží. 

PRIMA TIP: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.

Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

Meruňkovo–makový džem
Autor: archiv nasmodrymak.cz Meruňkovo–makový džem
Související témata: meruňky , meruňkový džem , mák , Sladké