Suroviny
- meruňky (vypeckované ) 1,5 kg
- želírovací cukr (3:1) 500 g
- mák (celý ) 1 rovná lžíce nebo podle chuti
Postup přípravy
- Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi 5 minut a přitom sbírejte bílou pěnu.
- Po 5 minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na 10 minut dnem vzhůru.
- Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
PRIMA TIP: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.
Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.