Najděte si recept
Na co máte chuť?

Meruňkovo–makový džem
Ze sladkého ovoce upečete výborné koláče, můžete je zamrazit, destilovat, usušit nebo připravit džem. A právě meruňkový patří k těm nejoblíbenějším. S vrchovatou lžící máku pak bude tahle zavařená dobrota chutnat ještě lépe. Vyzkoušejte a posuďte sami.
do 1 hodiny
5 skleniček porcí
Suroviny (5 skleniček porcí)
- vypeckované meruňky 1,5 kg
- želírovací cukr 3:1 500 g
- celý mák 1 rovná lžíce nebo podle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi 5 minut a přitom sbírejte bílou pěnu.
- Po 5 minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na 10 minut dnem vzhůru.
- Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
PRIMA TIP: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.
Pro makové recepty používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.