Suroviny
- jahody (čerstvé ) 500 g
- třešně (vypeckované ) 500 g
- JamFix (JamFix 1:1 Labeta) 1 balení
- kyselina citrónová ( Labeta) množství podle chuti
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- cukr 800 g
Postup přípravy
- Ovoce rozmělněte tyčovým mixérem. Přidejte šťávu z citronu, která dodá aroma a nakonec balíček JamFixu smíchaný s cukrem. Povařte alespoň 5 minut a průběžně sbírejte pěnu. Nezapomeňte ochutnat a dochutit kyselinou citronovou.
- Pro jistotu proveďte test – kapku džemu dejte na talířek, a pokud nestéká, konzistence je ideální. Pokud je džem stále moc tekutý, přidejte ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem, předejdete tak hrudkování, a opět krátce povařte.
- Hotový džem plňte horký do čistých a vypařených sklenic a otočte dnem vzhůru.
Jahodový džem s třešněmi 2 Zdroj: archiv Labeta