Švestkový džem s portským

Moje hodnocení
1x

Poctivých receptů na zavařeniny a marmelády není nikdy dost, obzvlášť během zimy, kdy je čerstvého ovoce daleko méně, a proto saháme do zásob. Zavařte si na zimu pořádný švestkový džem a vylepšete ho navíc portským vínem.

3 porce
60 minut

Suroviny

  • vypeckované švestky 600 g
  • cukr (cukr (podle chuti a sladkosti švestek)) 150–300 g
  • šťáva z jednoho citronu
  • portské víno cca 60 ml
  • ovocný (citrusový) pektin (např. Labeta) 1 a 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou.
  2. Zpočátku než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody.
  3. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce).
  4. Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citronu, portské víno a cukr.
  5. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu.
  6. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový, zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.
  7. Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut.
  8. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.

TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření, jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty