Suroviny
- čerstvé švestky (vypeckované ) 600 g
- cukr (podle chuti a sladkosti švestek) 150–300 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- portské víno cca 60 ml
- pektin (ovocný (citrusový) pektin (např. Labeta)) 1 a 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou.
- Zpočátku než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody.
- Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce).
- Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citronu, portské víno a cukr.
- Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu.
- Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový, zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní.
- Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut.
- Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.
TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření, jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.
Švestkový džem s portským 2 Zdroj: archiv Labeta