Kamila Procházková

Malinový džem s mátou

Moje hodnocení
2x

Okouzlující spojení sladkých malin se svěží, lehce štiplavou mátou ladí ve zmrzlině, na koláči i v zavařenině. Tuhle lahodu si rádi dáte na čerstvý chleba, zamícháte do tvarohu nebo ovesné kaše. Skvěle funguje i k tvrdým sýrům jako pikantní doprovod.

5 porcí
90 minut

Suroviny

  • čerstvé maliny 1 kg
  • čerstvá máta 3 snítky
  • sůl 1 špetka
  • pektinový přípravek typu 1 : 1 1 sáček
  • cukr krupice 1 kg

Postup přípravy

  1. Maliny propláchněte a nechte okapat v cedníku. Přesypte je do hrnce a šťouchadlem na brambory dobře rozmačkejte. Mátu operte a přidejte k malinám. Osolte, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  2. Pektinový přípravek promíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání jej vsypte k malinám a povařte 2 minuty. Přisypte zbylý cukr, míchejte a vařte ještě 6 minut, průběžně sbírejte pěnu. Vylovte mátu a vyhoďte ji.
  3. Horký džem naplňte do připravených sklenic a nechte zchladnout

PRIMA TIP: Než začnete vařit džem, připravte si sklenice s pasujícími víčky. Nalijte do nich (i do víček) vroucí vodu, počkejte zhruba 5–10 minut, vylijte ji a vytřete sklenice dosucha. Horký džem rozdělte do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstaly 2 cm volného místa. Otřete okraje papírovou utěrkou, uzavřete suchými čistými víčky, otočte a postavte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte sklenice zpět a nechte vychladnout. Pokud na sklenice zapomenete, vlijte do nich vroucí vodu, jakmile začnete vařit džem. Vylijte ji a prázdné sklenice ihned naplňte horkým džemem.

Další super tipy na zavařování a další zpracování úrody najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kamila Procházková

Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty