Suroviny
- maliny (čerstvé ) 1 kg
- máta (čerstvá ) 3 snítky
- pektin (pektinový přípravek typu 1 : 1) 1 sáček
- cukr krupice 1 kg
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Maliny propláchněte a nechte okapat v cedníku. Přesypte je do hrnce a šťouchadlem na brambory dobře rozmačkejte. Mátu operte a přidejte k malinám. Osolte, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
- Pektinový přípravek promíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání jej vsypte k malinám a povařte 2 minuty. Přisypte zbylý cukr, míchejte a vařte ještě 6 minut, průběžně sbírejte pěnu. Vylovte mátu a vyhoďte ji.
- Horký džem naplňte do připravených sklenic a nechte zchladnout
PRIMA TIP: Než začnete vařit džem, připravte si sklenice s pasujícími víčky. Nalijte do nich (i do víček) vroucí vodu, počkejte zhruba 5–10 minut, vylijte ji a vytřete sklenice dosucha. Horký džem rozdělte do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstaly 2 cm volného místa. Otřete okraje papírovou utěrkou, uzavřete suchými čistými víčky, otočte a postavte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte sklenice zpět a nechte vychladnout. Pokud na sklenice zapomenete, vlijte do nich vroucí vodu, jakmile začnete vařit džem. Vylijte ji a prázdné sklenice ihned naplňte horkým džemem.