reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Malinový džem s mátou
Autor: Domácí špajzka Malinový džem s mátou

Malinový džem s mátou

Hodnoceno: 2x
Okouzlující spojení sladkých malin se svěží, lehce štiplavou mátou ladí ve zmrzlině, na koláči i v zavařenině. Tuhle lahodu si rádi dáte na čerstvý chleba, zamícháte do tvarohu nebo ovesné kaše. Skvěle funguje i k tvrdým sýrům jako pikantní doprovod.
do 1,5 hodiny
5–7 malých skleniček porcí

reklama

reklama

Suroviny (5–7 malých skleniček porcí)

Postup

  1. Maliny propláchněte a nechte okapat v cedníku. Přesypte je do hrnce a šťouchadlem na brambory dobře rozmačkejte. Mátu operte a přidejte k malinám. Osolte, přiveďte k varu a vařte 5 minut. 
  2. Pektinový přípravek promíchejte se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání jej vsypte k malinám a povařte 2 minuty. Přisypte zbylý cukr, míchejte a vařte ještě 6 minut, průběžně sbírejte pěnu. Vylovte mátu a vyhoďte ji. 
  3. Horký džem naplňte do připravených sklenic a nechte zchladnout 
Malinový džem s mátou
Autor: Domácí špajzka Malinový džem s mátou

PRIMA TIP: Než začnete vařit džem, připravte si sklenice s pasujícími víčky. Nalijte do nich (i do víček) vroucí vodu, počkejte zhruba 5–10 minut, vylijte ji a vytřete sklenice dosucha. Horký džem rozdělte do čistých suchých skleniček tak, aby nad hladinou zůstaly 2 cm volného místa. Otřete okraje papírovou utěrkou, uzavřete suchými čistými víčky, otočte a postavte dnem vzhůru. Po 5 minutách otočte sklenice zpět a nechte vychladnout. Pokud na sklenice zapomenete, vlijte do nich vroucí vodu, jakmile začnete vařit džem. Vylijte ji a prázdné sklenice ihned naplňte horkým džemem. 

Další super tipy na zavařování a další zpracování úrody najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Časopis Prima FRESH léto 2020

Oslavte léto pod širým nebem s čerstvým číslem časopisu Prima FRESH!


 

reklama

Domácí špajzka
Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky. 

Vydalo nakladatelství CPress.

Související témata: malinový džem , zavařování , Sladké