2 tipy na home-made jedlé dárky, se kterými nešlápnete vedle a zvládnete je raz dva!

Domácí jedlé dárky mají jedinečné kouzlo. Nejen krásně voní, ale je z nich cítit péče a čas, který jste věnovali jejich přípravě. Inspirujte se dvěma snadnými jedlými dárky, které potěší oko a zaujmou svou chutí. Slibujeme, že se po nich pod stromečkem jen „zapráší“. A jejich přípravu určitě zvládnete.

Křupavá granola pro milovníky sladkého i slaného

Věděli jste, že můžete připravit granolu jak nasladko, tak naslano? Je tomu tak a pytlíček naplněný křupavou granolou nadchne mlsné jazýčky, přitom její přípravu zvládne doslova každý. Zatímco sladkou granolu můžete použít do jogurtu či tvarohu, jako základ korpusu na cheesecake nebo jako křupavý topping na snídaňovou kaši, slanou granolu můžete použít jako posypku salátů, na pečenou zeleninu nebo namísto krutonů do polévek, jako je dýňová, rajčatová, hrášková či špenátová.

Další konkrétní recepty na granolu najdete u nás na webu!

„Granola může být směs ovesných vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a kokosového tuku, která se peče nebo opéká, aby byla křupavá. Do granoly se hodí ořechy jako lískové, pekanové, kešu, mandle či pistácie. Místo konvenčního sušeného ovoce lze použít po zchladnutí upečené granoly drcené ovoce lyofilizované a lze použít i koření jako kardamom, skořice či perníkové koření, které bude harmonizovat se švestkami či malinami a čokoládou.“

Tradičně se sladká granola dochucuje medem či jiným sladidlem, jako je čekankový či javorový sirup, takže ji většina lidí zná jako sladkou snídani nebo svačinu. Do slané verze se sladidlo vynechává a přimíchávají se i semínka, jako lněná, dýňová či slunečnicová, a ochucuje se solí či kořením, jako jsou pepř, uzená paprika, kari, chilli, granulovaný česnek, oregano či tymián. Po vychladnutí lze přimíchat do slané granoly třeba i parmazán,“ říká Petra Vránová z české pražírny Alika.

Základní směs vloček, ořechů, sladidla, semínek a tuku (např. kokosového, slunečnicového či másla) stačí péct v troubě na 150 °C po dobu 15–20 minut. V polovině doby pečení granolu promíchejte a opět rovnoměrně na plechu rozložte. Po zchladnutí můžete přimíchat lyofilizované ovoce či čokoládové pecky.

Kdo má rád sušenky, může připravit balíček populárních crinkles. Máme pro vás videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Citronové crinkles

Lahodná paštika nejen k vínu

Tuto paštiku zvládnete bez chlazení připravit do 20 minut a už nikdy se nebudete chtít vrátit ke kupované paštice. Očištěná játra od blan a žilek nakrájejte na stejně velké kousky a zprudka krátce osmahněte na másle. Bude to trvat přibližně 4 minuty. Uprostřed času přidejte pokrájenou cibuli, kterou zarestujte dozlatova. Kdybyste ji dali na začátku, spálila by se a zhořkla. V dalším kroku přidejte alkohol, stačí velký panák, a koření či bylinky, aby jejich aroma a chutě přešly do paštiky.

Chcete si projít další recepty na chutné paštiky ze skleničky? Máte je mít!

„Do roztíratelné játrové paštiky bych doporučila třeba kombinaci portského vína, tymiánu, pomletého kampotského červeného pepře, který dodá mírnou pálivost a lehké ovocné tóny, a malou lžičku lanýžového oleje. Další variantou může být brandy, zelený pepř, koriandr, muškátový oříšek, bazalka, bobkový list, nové koření, hřebíček, skořice a sušená cibule. Své upotřebení v paštikách najde například i zázvor, nové koření, hřebíček, majoránka, šalvěj, saturejka či vzácné pepřové speciality,“ dává tipy kořenářka Michaela Schneedorferová z Království chuti.

Játra poduste na střední teplotě po dobu 3 minut. Pro zjemnění pak použijte krapet smetany. Pak jen teplá játra rozmixujte do hladké konzistence a postupně zašlehejte změklé máslo. Na první pohled nepříliš lákavou, tekutější směs vlijte do čistých skleniček, kam můžete ještě přidat ořechy. Vršek paštiky zalijte přepuštěným máslem, zavřete skleničku a nechte ztuhnout nejméně 3 hodiny v lednici.

Domácí paštiku můžete připravit i podle našeho videoreceptu!

Kompletní recept najdete ZDE: Játrová paštika se zeleným pepřem

TIP NA ZÁVĚR: Efekt jedlého dárku pozdvihnete na vyšší úroveň, pokud ho dáte do krásných skleniček či sáčků a opatříte stužkou s ručně psanou jmenovkou.

Zdroj: Alika, Království chuti; zdroj foto: Alika, iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů