Domácí supersemínková granola

Moje hodnocení
3x

Granola je skutečná lahůdka a miluje ji snad každý. Tato je vytvořena s ohledem na potřeby veganů a maximální zdravotní benefity – ale ani ty chuťové nezůstávají pozadu. Výživné vločky uvolňují energii jen zvolna a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Ořechy a semínka poskytují zdravé nenasycené tuky a základní vitaminy skupiny B.

12 porcí
60 minut

Suroviny

  • kokosový olej 30 g
  • javorový sirup 75 ml
  • jemná sůl 1/4 lžičky
  • mletá skořice 1 lžička
  • ovesné vločky 300 g
  • dýňová semínka 30 g
  • slunečnicová semínka 30 g
  • mandlové lupínky 75 g
  • lískové oříšky, nahrubo nasekané 75 g
  • sušené ovoce (brusinky, třešně, rozinky, vypeckované datle, nahrubo nakrájené) 115 g
  • opražené kokosové vločky 30 g
  • chia semínka 1 lžíce
  • zlatá lněná semínka 1 lžíce

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Pokud je kokosový olej ztuhlý, rozehřejte ho v malém kastrůlku. Jakmile bude rozpuštěný, sundejte ho z plotýnky a zašlehejte k němu javorový sirup, sůl a skořici.
  2. Ve velké míse promíchejte vločky, dýňová a slunečnicová semínka a ořechy. Navrch nalijte směs s javorovým sirupem a vše velmi dobře promíchejte.
  3. Granolu rozestřete na 2 velké plechy. Dejte je do střední části trouby a granolu pečte 30–40 minut, každých 10 minut ji promíchejte. Měla by být v jedné vrstvě, aby se opékala stejnoměrně dozlatova. Jakmile bude zlatohnědá a křupavá, je hotová.
  4. Nechte ji vychladnout, pak promíchejte se sušeným ovocem, opraženými kokosovými vločkami, chia a lněnými semínky. Podávejte ji s nemléčným jogurtem nebo rostlinným mlékem a čerstvým ovocem. Ve vzduchotěsné nádobě uchováte granolu až 2 týdny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty