Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí supersemínková granola
Granola je skutečná lahůdka a miluje ji snad každý. Tato je vytvořena s ohledem na potřeby veganů a maximální zdravotní benefity – ale ani ty chuťové nezůstávají pozadu. Výživné vločky uvolňují energii jen zvolna a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Ořechy a semínka poskytují zdravé nenasycené tuky a základní vitaminy skupiny B.
do 1 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- kokosový olej 30 g
- javorový sirup 75 ml
- jemná sůl 1/4 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- ovesné vločky 300 g
- dýňová semínka 30 g
- slunečnicová semínka 30 g
- mandlové lupínky 75 g
- lískové oříšky, nahrubo nasekané 75 g
- sušené ovoce (brusinky, třešně, rozinky, vypeckované datle, nahrubo nakrájené) 115 g
- opražené kokosové vločky 30 g
- chia semínka 1 lžíce
- zlatá lněná semínka 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pokud je kokosový olej ztuhlý, rozehřejte ho v malém kastrůlku. Jakmile bude rozpuštěný, sundejte ho z plotýnky a zašlehejte k němu javorový sirup, sůl a skořici.
- Ve velké míse promíchejte vločky, dýňová a slunečnicová semínka a ořechy. Navrch nalijte směs s javorovým sirupem a vše velmi dobře promíchejte.
- Granolu rozestřete na 2 velké plechy. Dejte je do střední části trouby a granolu pečte 30–40 minut, každých 10 minut ji promíchejte. Měla by být v jedné vrstvě, aby se opékala stejnoměrně dozlatova. Jakmile bude zlatohnědá a křupavá, je hotová.
- Nechte ji vychladnout, pak promíchejte se sušeným ovocem, opraženými kokosovými vločkami, chia a lněnými semínky. Podávejte ji s nemléčným jogurtem nebo rostlinným mlékem a čerstvým ovocem. Ve vzduchotěsné nádobě uchováte granolu až 2 týdny.
Máme doma vegana
Když se někdo z členů rodiny rozhodne přejít na veganské stravování, nemusí to znamenat větší zátěž při přípravě rodinných jídel ani ošklíbání „masožravců“ nad talířem s večeří. Kuchařka Máme doma vegana přináší svěží, zdravé recepty na jídla připravovaná z rostlinných surovin, které se dají snadno upravit tak, aby vyhovovala i pojídačům masa a vegetariánům, případně může být inspirací pro rodiny, které přecházejí na flexitariánství. Najdete tu pokrmy na každý den a pro každého, od snídaní přes svačiny k hlavním chodům a lahodným dezertům, s nutričními tipy a flexibilními možnostmi – to všechno z knihy Máme doma vegana dělá nepostradatelnou kuchařku pro 21. století.
Vydalo nakladaelství Esence.