Suroviny
- kuřecí játra (např. DZ Klatovy) 400 g
- přepuštěné máslo (ghí +50 g na závěrečné zalití) 150 g
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- šalotka 1 ks
- tymián (+ na ozdobu) 1 velká snítka
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- sůl
- pepř
- brusinkový kompot (nebo marmeláda)
Postup přípravy:
- Játra důkladně očistěte. Ve velké hlubší pánvi zahřejte oříšek másla a osmahněte na něm nadrobno nasekanou šalotku s prolisovaným česnekem; 2 minuty stačí.
- Pak přimíchejte tymián. Nechte minutu rozvonět, přidejte játra a opečte je dohněda – při zmáčknutí by měla zůstat pružná, uvnitř růžová, ale zároveň nesmějí být syrová.
- Přesuňte směs do kuchyňského robotu a promixujte na pastu. Přidejte zbývající máslo, smetanu, sůl a pepř a ještě několika pulzy prožeňte mixérem.
- Nyní paštiku můžete protřít sítem – získáte naprosto hladkou a sametovou směs. Paštiku rozdělte do šesti malých skleniček a důkladně uhlaďte.
- Rozpusťte 50 g másla, nechte vychladnout a přelijte jím paštiku. Ozdobte tymiánem a nechte máslo v chladu ztuhnout.
- Podávejte na kousku světlé nebo rustikální bagetky, spolu s brusinkami.
Máte rádi játra? Připravte si knedlíčky do polévky podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky
Nebo zkuste další paštiky: