Suroviny
- jablka (nebo jablečné slupky) 1 kg
- celá skořice 2–3 svitky
- voda 1 l
- cukr 3/4 kg
- agar 1 lžička
- jablečný ocet (kvasný, bio; např. od Bzeneckého octa)
Postup přípravy:
- Jablka nakrájejte na kusy, se slupkami nic dělat nemusíte. Vše přendejte do hrnce, přidejte skořici, zalijte vodou a vařte asi půl hodiny.
- Jablečnou směs potom nechte přes noc vychladnout a vylouhovat. Druhý den obsah hrnce přelijte do cedníku vyloženého plátnem a nechte překapat, případně můžete přes plátno lehce tekutinu vymačkat.
- Tekutinu přelijte zpět do hrnce, promíchejte cukr s agarem, přisypte k tekutině, přidejte ocet a vařte do zhoustnutí asi 20 minut, během varu sbírejte z povrchu pěnu.
- Na chladném talířku vyzkoušejte, zda tekutina želíruje, a pokud ano, přelijte ji do sklenic, které necháte dnem vzhůru zchladnout. Sklenice pak uchovávejte v temnu.
Kdo má rád jablka, může vyzkoušet tento videorecept na podzimní koláč:
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný koláč s vanilkou
Nebo vyzkoušejte další želé: