Suroviny
- batát 1 velký kus (130 g)
- voda 100 ml
- pomerančová šťáva 50 ml
- čekankový sirup (nebo med) 40 g
- ovesné vločky (celé) 100 g
- ovesné vločky (jemné) 100 g
- perníkové koření 1 lžička
- sůl 1 špetka
- Kokosový olej (rozpuštěný) 30 g
- dýňová semínka 50 g
- mandle 50 g
- pekanové ořechy 50 g
Postup přípravy
- Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte je v hrnci vodou a na mírném stupni vařte zhruba 15 minut doměkka. Plech vyložte pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené batáty rozmixujte se zbylou vodou, pomerančovou šťávou a medem (nebo čekankovým sirupem) na jemné pyré.
- Pyré promíchejte s celými a jemnými vločkami, perníkovým kořením, solí, kokosovým olejem, dýňovými semínky, mandlemi a pekanovými ořechy. Směs rozprostřete na připravený plech. Pečte 20 až 25 minut v předehřáté troubě. Každých 5 minut granolu promíchejte, aby se upekla rovnoměrně. Po 10 minutách plech otočte.
- Upečenou granolu nechte vychladnout, ještě zpevní.
Vyzkoušejte také domácí granolu podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou