Věnovat cokoliv k jídlu je vždycky bráno s radostí. Ježíška ale nejvíc potěšíte, když se do jedlých dárků pustíte vlastnoručně. Není to nic složitého a radost (svou šikovností) uděláte nejen obdarovaným, ale i sobě!
Jedlé dárky do skleničky aneb pod stromečkem prostřeno!
Mandlovo-kokosové máslo s bílou čokoládou
Navrstvení všech těchhle rozkoší se prostě nedá označit jiným výrazem než božské.
- 2 hrnky loupaných mandlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaového másla, rozpuštěného
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1–2 lžíce rozpuštěné bílé čokolády
- semínka z 1 celé vanilky
- ½ až ¾ lžičky jemné soli
1. Mandle dejte do nádoby robotu s nožovým nástavcem. Spusťte motor a nechte ho běžet, až se mandle začnou měnit na hladkou hmotu. Občas motor zastavte a směs seškrabujte ze stěn nádoby. Během prvních 5 minut mixování přidejte kokosový olej. 2. Podle toho, jak výkonný máte přístroj, může mixování, během kterého se z celých mandlí stává hladká roztíratelná hmota, trvat několik, ale i dvacet minut. Nicméně v průměru to bývá asi 15 minut. 3. Až bude hmota máslovitě hladká, přidejte zbývající přísady a prošlehněte, jen aby se spojily. Přesuňte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu.
PRIMA TIP: Během mixování se směs hodně zahřívá a může se stát, že až přidáte zbývající suroviny, začne vypadat sraženě. Nic se neděje, mixujte asi o 5 minut déle a přidejte ještě kapku kokosového oleje, směs bude opět hladká.
Domácí paštika s dezertním vínem
Máte-li kamarády, kteří rádi jezdí pod stan, tohle je přesně dárek pro ně. Na konzervy už ani nevzpomenou… a máte-li kamarády, kteří rádi povečeří v luxusním restaurantu, uděláte jim lahůdkou hodnou hotelu Ritz radost taky.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 200 g másla
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- dílky z 1 pomeranče, bez membrán
- hrst lístků tymiánu
- 400 g kuřecích jater, nakrájených nahrubo
- 50 ml portského nebo jiného dezertního vína
1. Do kastrolu dejte 100 g másla, rozehřejte na středním stupni a smažte něm šalotku, česnek, dílky pomeranče a lístky tymiánu asi 8 minut. 2. Přidejte játra a smažte zlehka ještě 4 minuty. 3. Vlijte víno, nechte minutku prohřát, pak směs přesuňte do mixéru. Rozšlehejte dohladka, přidejte zbylé máslo a znovu rozšlehejte. Přes jemné síto protřete do misky, pak přesuňte do sklenic. Uchovejte v chladu.
PRIMA TIP: Paštiku připravujte vždy jen krátce před dnem D. Je ale celkem jisté, že si ji obdarovaní zamilují – přidejte jim tedy k hotovému výrobku i recept.
Kořeněné ořechy
Slavná chuťovka úspěšně konkurující slaným burákům na všemožných pohoštěních a mejdanech po celém světě existuje v bezpočtu podob. Autor této verze s dokonale vyváženým poměrem chutí, slavný Yotam Ottolenghi, jen stručně dodává: „Množství surovin rovnou zdvoj- nebo ztrojnásobte. Závislost vzniká ihned.“
- 100 g kešu ořechů
- 100 g makadamových ořechů
- 120 g pekanových ořechů
- 60 g neloupaných mandlí
- 80 g dýňových semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce semínek černuchy seté (nigella seeds; nebo máku)
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 snítky rozmarýnu, jen lístky
- 2 lžičky nahrubo umletého černého pepře
- 2 lžičky kajenského pepře
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Na plechu vyloženém papírem na pečení promíchejte všechny suroviny kromě koření. Vložte do trouby a pečte 15 až 17 minut za občasného promíchání, až ořechy a semínka zhnědnou. 2. Plechy vyndejte z trouby, vmíchejte oba druhy pepře a ochutnejte, případně ještě trochu osolte. Nechte vychladnout na plechu, občas promíchejte. Až ořechy vychladnou, přesuňte je do nádoby.
Slaná karamelová omáčka
Poněkud lepkavou sladkost karamelu zázračně přebije troška soli. Hebká omáčka je dokonalou korunou jakékoliv zmrzliny a vlastně jakéhokoliv dezertu. Vydrží takřka nekonečně a brzy se bez ní nebudete umět obejít.
NA ASI 300 ML / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 60 ml vody
- 200 g krupicového cukru
- 160 ml 40% smetany ke šlehání
- 45 g másla, nakrájeného na kousky
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička soli
1. V silnostěnném kastrolu promíchejte vodu s cukrem a vařte za stálého míchání na středním stupni, až se cukr rozpustí a směs začne trochu bublat. Použijte dost velký kastrol, protože po přidání dalších přísad bude karamel kypět a v menší nádobě by mohl přetéct. 2. Přestaňte míchat a směs uveďte do varu. Zprudka vařte 4 až 12 minut, až nabude tmavě jantarové barvy. 3. Sundejte z plotýnky a do karamelu pomalu vmíchejte smetanu. Směs bude silně bublat, tak buďte opravdu opatrní. Pak postupně vmíchejte máslo, vanilku a sůl. Vlijte do mísy a nechte vychladnut, pak rozlijte do sklenic. Při uchovávání v chladu omáčka trochu ztuhne, před použitím ji nechte trochu rozehřát, například ve vodní lázni.
PŘIPRAVILA JITKA RÁKOSNÍKOVÁ A KLÁRA MICHALOVÁ FOTO L. A. CREATIVE FOOD