Věnovat cokoliv k jídlu je vždycky bráno s radostí. Ježíška ale nejvíc potěšíte, když se do jedlých dárků pustíte vlastnoručně. Není to nic složitého a radost (svou šikovností) uděláte nejen obdarovaným, ale i sobě!
Jedlé dárky do skleničky aneb pod stromečkem prostřeno!
Mandlovo-kokosové máslo s bílou čokoládou
Navrstvení všech těchhle rozkoší se prostě nedá označit jiným výrazem než božské.
- 2 hrnky loupaných mandlí
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaového másla, rozpuštěného
- 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1–2 lžíce rozpuštěné bílé čokolády
- semínka z 1 celé vanilky
- ½ až ¾ lžičky jemné soli
1. Mandle dejte do nádoby robotu s nožovým nástavcem. Spusťte motor a nechte ho běžet, až se mandle začnou měnit na hladkou hmotu. Občas motor zastavte a směs seškrabujte ze stěn nádoby. Během prvních 5 minut mixování přidejte kokosový olej. 2. Podle toho, jak výkonný máte přístroj, může mixování, během kterého se z celých mandlí stává hladká roztíratelná hmota, trvat několik, ale i dvacet minut. Nicméně v průměru to bývá asi 15 minut. 3. Až bude hmota máslovitě hladká, přidejte zbývající přísady a prošlehněte, jen aby se spojily. Přesuňte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu.
PRIMA TIP: Během mixování se směs hodně zahřívá a může se stát, že až přidáte zbývající suroviny, začne vypadat sraženě. Nic se neděje, mixujte asi o 5 minut déle a přidejte ještě kapku kokosového oleje, směs bude opět hladká.
Jedlé dárky do skleničky 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Domácí paštika s dezertním vínem
Máte-li kamarády, kteří rádi jezdí pod stan, tohle je přesně dárek pro ně. Na konzervy už ani nevzpomenou… a máte-li kamarády, kteří rádi povečeří v luxusním restaurantu, uděláte jim lahůdkou hodnou hotelu Ritz radost taky.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 200 g másla
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- dílky z 1 pomeranče, bez membrán
- hrst lístků tymiánu
- 400 g kuřecích jater, nakrájených nahrubo
- 50 ml portského nebo jiného dezertního vína
1. Do kastrolu dejte 100 g másla, rozehřejte na středním stupni a smažte něm šalotku, česnek, dílky pomeranče a lístky tymiánu asi 8 minut. 2. Přidejte játra a smažte zlehka ještě 4 minuty. 3. Vlijte víno, nechte minutku prohřát, pak směs přesuňte do mixéru. Rozšlehejte dohladka, přidejte zbylé máslo a znovu rozšlehejte. Přes jemné síto protřete do misky, pak přesuňte do sklenic. Uchovejte v chladu.
PRIMA TIP: Paštiku připravujte vždy jen krátce před dnem D. Je ale celkem jisté, že si ji obdarovaní zamilují – přidejte jim tedy k hotovému výrobku i recept.
Kořeněné ořechy
Slavná chuťovka úspěšně konkurující slaným burákům na všemožných pohoštěních a mejdanech po celém světě existuje v bezpočtu podob. Autor této verze s dokonale vyváženým poměrem chutí, slavný Yotam Ottolenghi, jen stručně dodává: „Množství surovin rovnou zdvoj- nebo ztrojnásobte. Závislost vzniká ihned.“
- 100 g kešu ořechů
- 100 g makadamových ořechů
- 120 g pekanových ořechů
- 60 g neloupaných mandlí
- 80 g dýňových semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce semínek černuchy seté (nigella seeds; nebo máku)
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 snítky rozmarýnu, jen lístky
- 2 lžičky nahrubo umletého černého pepře
- 2 lžičky kajenského pepře
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Na plechu vyloženém papírem na pečení promíchejte všechny suroviny kromě koření. Vložte do trouby a pečte 15 až 17 minut za občasného promíchání, až ořechy a semínka zhnědnou. 2. Plechy vyndejte z trouby, vmíchejte oba druhy pepře a ochutnejte, případně ještě trochu osolte. Nechte vychladnout na plechu, občas promíchejte. Až ořechy vychladnou, přesuňte je do nádoby.
Jedlé dárky do skleničky 3 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Slaná karamelová omáčka
Poněkud lepkavou sladkost karamelu zázračně přebije troška soli. Hebká omáčka je dokonalou korunou jakékoliv zmrzliny a vlastně jakéhokoliv dezertu. Vydrží takřka nekonečně a brzy se bez ní nebudete umět obejít.
NA ASI 300 ML / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 60 ml vody
- 200 g krupicového cukru
- 160 ml 40% smetany ke šlehání
- 45 g másla, nakrájeného na kousky
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička soli
1. V silnostěnném kastrolu promíchejte vodu s cukrem a vařte za stálého míchání na středním stupni, až se cukr rozpustí a směs začne trochu bublat. Použijte dost velký kastrol, protože po přidání dalších přísad bude karamel kypět a v menší nádobě by mohl přetéct. 2. Přestaňte míchat a směs uveďte do varu. Zprudka vařte 4 až 12 minut, až nabude tmavě jantarové barvy. 3. Sundejte z plotýnky a do karamelu pomalu vmíchejte smetanu. Směs bude silně bublat, tak buďte opravdu opatrní. Pak postupně vmíchejte máslo, vanilku a sůl. Vlijte do mísy a nechte vychladnut, pak rozlijte do sklenic. Při uchovávání v chladu omáčka trochu ztuhne, před použitím ji nechte trochu rozehřát, například ve vodní lázni.
PŘIPRAVILA JITKA RÁKOSNÍKOVÁ A KLÁRA MICHALOVÁ FOTO L. A. CREATIVE FOOD