Těsto:
- droždí (čerstvé) 12 g
- voda (vlažná) 200 ml
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 300 g
- polohrubá mouka 200 g
- sůl 1 špetka
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra (nastrouhaná) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- brambory (uvařené) 100 g
- vejce 1 ks
- sádlo 80 g
Náplň:
- mletý mák 100 g
- moučkový cukr 60 g
- máslo 50 g
- čerstvé švestky 300 g
Na dokončení:
- máslo 50 g
- rum 4 lžíce
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
- Z droždí, poloviny vlažné vody, 1 lžíce cukru a 2 lžic hladké mouky připravte kvásek, který nechte na teplém místě nakynout.
- V míse smíchejte zbylé mouky, sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr a přidejte kůru, šťávu, najemno nastrouhané brambory, vejce, zbylou vodu a vykynutý kvásek. Nakonec přidejte změklé sádlo a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě kynout asi 60 minut. Po nakynutí propracujte a těsto rozdělte na 16 kousků.
- Mák smíchejte s cukrem a změklým máslem. Každý kousek těsta vždy roztáhněte na placičku a naplňte lžící máku a půlkou očištěné švestky. Zabalte do bochánku a rozložte na plechy s pečicím papírem.
- Nechte asi 15 minut odpočinout a poté pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Po upečení povrch potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.
Chcete si upéct kynuté buchty podle videoreceptu? Máme ho pro vás!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Nebo se podívejte na další recepty se švestkami: