Knedlíky
- vařené brambory (ve slupce) 300 g
- hladká mouka 150 g + na podsypání
- vejce 1 ks
- švestky (zralé) 10 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl
Strouhankový posyp
- strouhanka 100 g
- máslo 50 g
- moučkový cukr 50 g
Postup přípravy
- STROUHANKOVÝ POSYP: Do pánve dejte máslo a na mírném ohni ho nechte zcela rozpustit. Poté přidejte strouhanku a cukr. Za stálého míchání strouhanku restujte až do zlatohnědé barvy. Poté pánev z plotny sundejte a nechte posyp zcela vychladnout.
- KNEDLÍKY: Švestky omyjte, překrojte na poloviny a vyndejte pecku. Dejte je do misky a dobře pocukrujte.
- Rozpalte pánev a vyskládejte na ní pocukrované švestky řeznou stranou dolů. Přilijte asi 100 ml vody a nechte švestky lehce povařit. Nijak je neotáčejte, jen počkejte, až se tekutina z pánve vyredukuje. Poté pánev z plotny sundejte a nechte švestky zcela vychladnout. Tímto způsobem získají mnohem intenzivnější chuť a budou šťavnatější.
- Den předem uvařené a vychladlé brambory rozmačkejte na kaši bez hrudek. Můžete je také najemno nastrouhat na struhadle.
- Do misky dejte bramborovou kaši, mouku, vejce a špetku soli. Připravte měkké hladké těsto. Dávejte pozor, abyste těsto příliš dlouho nezpracovávali. Stačí, když se vše propojí a utvoří se kompaktní hmota.
- Těsto přeložte na pomoučenou pracovní plochu, uválejte rovnoměrný válec a z něho odkrojte 10 stejných dílů. Vezměte jeden díl a prsty vytvořte placku. Do středu dejte obě poloviny jedné švestky, kraje stiskněte k sobě a uválejte kuličku. Pokud se vám těsto lepí na ruce, nasypte si do dlaní kousek mouky.
- Takto připravené knedlíčky ponořte do osolené vroucí vody. Vařečkou je zlehka promíchejte, aby se nepřichytily na dno hrnce. Nechte je vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vařte ještě asi půl minuty, vyndejte je a obalte ve připraveném strouhankovém posypu.
Gombolce aneb Švestkové knedlíky z bramborového těsta s křupavou strouhankou podle Pavla Berkyho Zdroj: Pavel Berky
Gombolce aneb Švestkové knedlíky z bramborového těsta s křupavou strouhankou podle Pavla Berkyho Zdroj: Pavel Berky
Vyzkoušejte také kynuté ovocné knedlíky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česká klasika: Kynuté ovocné knedlíky
Švestková sezona
Švestky patří do zlatého fondu českých surovin, výborné, lehce nakyslé ovoce má mnoho využití. A teď nemáme na mysli jen slivovici, na kterou můžeme být právem hrdí. Klasikou jsou různé koláče, mezi favority patří například malé kynuté koláče se švestkami. Podzimní kuchyně se neobejde bez sladkých ovocných knedlíků, vyzkoušejte třeba švestkové knedlíky z bramborového těsta. Perfektní chuťové spojení tvoří švestky s mákem. Využijte tuto kombinaci v jednom z nejjednodušších moučníků a připravte křupavý švestkový crumble s mákem. Neméně skvělý, a také velmi jednoduchý, je makovec se švestkami. Báječnou navinulou chuť švestek můžete uchovat na zimu v podobě oblíbených povidel. Zkuste voňavá pečená povidla se skořicí a badyánem. A fajnšmekři si můžou doma vyrobit geniální švestkovou nutellu s čokoládou.