redakce Prima FRESH

Kaiserschmarrn – Císařský trhanec se švestkovým kompotem z bezlaktózového mléka Lehké ráno

Moje hodnocení
29x

Kyprá sladká suflovaná palačinka s ovocným kompotem patří do rakousko-uherské kuchyně naprosto neoddělitelně, přestože je v závěru oddělena na kousky, což je jejím typickým znakem, a proto se jí říká trhanec.

2 porce
30 minut
rakouská

Suroviny

Švestkový kompot

Postup přípravy

  1. Na kompot povařte uvedené suroviny s trochou vody při mírné teplotě až se začne slupka švestek scvrkávat, trvá to asi 15 minut. Pokud nespotřebujete všechen kompot, vlijte ho do vysterilizované sklenice a uchovejte v chladu.
  2. Vejce oddělte. Žloutky promíchejte s cukrem, špetkou soli a mlékem na hladké těstíčko. Bílky ušlehejte dotuha a pomalu k nim zašlehejte vanilkový cukr, až bude sníh tuhý a lesklý.
  3. Střídavě s moukou zatřete sníh ke žloutkovému těstíčku.
  4. V ohnivzdorné pánvi rozehřejte 50 g másla, na něj rozetřete těstíčko do výšky asi 2 cm, posypte rozinkami a při mírné teplotě opékejte asi 5 až 7 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.
  5. Palačinku v pánvi stěrkou rozpulte, obraťte a pánev vložte do trouby. Opékejte 10 až 15 minut, až bude palačinka zlatohnědá. Pak jí pomocí vidliček natrhejte na různě velké kousky, přidejte zbytek másla, posypte krupicovým cukrem a na plotně za stálého promíchávání a obracení na mírné teplotě ještě 2 až 3 minuty opékejte. Pak posypte moučkovým cukrem a doplňte švestkovým kompotem.
PRIMA TIP: Trhanec je dobrotou okamžiku. První krok je možné udělat předem, ale zatírat sníh a připravit trhanec je nejlepší až těsně před podáváním. Jak praví jedna stará rakouská kuchařská kniha: Ať raději hosté čekají na trhanec než trhanec na hosty.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty