Suroviny
- vejce 4 ks
- moučkový cukr 30 g
- plnotučné mléko (lze i Lehké ráno bez laktózy, Mlékárna Kunín) 100 ml
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu)
- vanilkový cukr 1 sáček
- hladká mouka (bezlaktózy) 80 g
- sušené rozinky (nejlépe namočené v rumu) 40 g
- máslo (bezlaktózy) 70 g
- cukr krupice (na poprášení) 30 g
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Švestkový kompot
- čerstvé švestky (vypeckované) 600 g
- cukr krupice 300 g
- hřebíček 2 ks
- skořice (kousek )
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Na kompot povařte uvedené suroviny s trochou vody při mírné teplotě až se začne slupka švestek scvrkávat, trvá to asi 15 minut. Pokud nespotřebujete všechen kompot, vlijte ho do vysterilizované sklenice a uchovejte v chladu.
- Vejce oddělte. Žloutky promíchejte s cukrem, špetkou soli a mlékem na hladké těstíčko. Bílky ušlehejte dotuha a pomalu k nim zašlehejte vanilkový cukr, až bude sníh tuhý a lesklý.
- Střídavě s moukou zatřete sníh ke žloutkovému těstíčku.
- V ohnivzdorné pánvi rozehřejte 50 g másla, na něj rozetřete těstíčko do výšky asi 2 cm, posypte rozinkami a při mírné teplotě opékejte asi 5 až 7 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Palačinku v pánvi stěrkou rozpulte, obraťte a pánev vložte do trouby. Opékejte 10 až 15 minut, až bude palačinka zlatohnědá. Pak jí pomocí vidliček natrhejte na různě velké kousky, přidejte zbytek másla, posypte krupicovým cukrem a na plotně za stálého promíchávání a obracení na mírné teplotě ještě 2 až 3 minuty opékejte. Pak posypte moučkovým cukrem a doplňte švestkovým kompotem.
PRIMA TIP: Trhanec je dobrotou okamžiku. První krok je možné udělat předem, ale zatírat sníh a připravit trhanec je nejlepší až těsně před podáváním. Jak praví jedna stará rakouská kuchařská kniha: Ať raději hosté čekají na trhanec než trhanec na hosty.
- Pokud hledáte lahodnou alternativu mléka bez laktózy, tak pro vás máme to pravé. Vyzkoušejte Lehké ráno – čerstvé mléko bez laktózy z Mlékárny Kunín. Rozhodně vám dostane jeho přirozená chuť a barva. Je lehce stravitelné, vhodné pro různé úrovně laktózové intolerance.