Kaiserschmarrn – Císařský trhanec se švestkovým kompotem
Zdroj: Marek Kučera
Kaiserschmarrn – Císařský trhanec se švestkovým kompotem
Zdroj:
Marek Kučera
Kyprá sladká suflovaná palačinka s ovocným kompotem patří do rakousko-uherské kuchyně naprosto neoddělitelně, přestože je v závěru oddělena na kousky, což je jejím typickým znakem, a proto se jí říká trhanec.
2 porce
30 minut
rakouská
Postup přípravy
-
Na kompot povařte uvedené suroviny s trochou vody při mírné teplotě až se začne slupka švestek scvrkávat, trvá to asi 15 minut. Pokud nespotřebujete všechen kompot, vlijte ho do vysterilizované sklenice a uchovejte v chladu.
-
Vejce oddělte. Žloutky promíchejte s cukrem, špetkou soli a mlékem na hladké těstíčko. Bílky ušlehejte dotuha a pomalu k nim zašlehejte vanilkový cukr, až bude sníh tuhý a lesklý.
-
Střídavě s moukou zatřete sníh ke žloutkovému těstíčku.
-
V ohnivzdorné pánvi rozehřejte 50 g másla, na něj rozetřete těstíčko do výšky asi 2 cm, posypte rozinkami a při mírné teplotě opékejte asi 5 až 7 minut. Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Palačinku v pánvi stěrkou rozpulte, obraťte a pánev vložte do trouby. Opékejte 10 až 15 minut, až bude palačinka zlatohnědá. Pak jí pomocí vidliček natrhejte na různě velké kousky, přidejte zbytek másla, posypte krupicovým cukrem a na plotně za stálého promíchávání a obracení na mírné teplotě ještě 2 až 3 minuty opékejte. Pak posypte moučkovým cukrem a doplňte švestkovým kompotem.
PRIMA TIP: Trhanec je dobrotou okamžiku. První krok je možné udělat předem, ale zatírat sníh a připravit trhanec je nejlepší až těsně před podáváním. Jak praví jedna stará rakouská kuchařská kniha: Ať raději hosté čekají na trhanec než trhanec na hosty.
ČERSTVÉ MLÉKO BEZ LAKTÓZY
Zdroj: archiv Mlékárna Kunín
ČERSTVÉ MLÉKO BEZ LAKTÓZY
Zdroj:
archiv Mlékárna Kunín
Kaiserschmarrn – Císařský trhanec se švestkovým kompotem
Zdroj: Marek Kučera
Kaiserschmarrn – Císařský trhanec se švestkovým kompotem
Zdroj:
Marek Kučera