Vintage Kitchen

Jahelník – houbový a švestkový podle Vintage Kitchen

Moje hodnocení
1x

Jáhlový koláč býval všedním jídlem obyčejných lidí. Postupně se ale propracoval i mezi sváteční jídla. Jahelná kaše se vařila z loupaného prosa v mléce a slavnostní ráz získala zapečením v peci, buď nasladko se sušeným ovocem, nebo naslano s houbami. Chcete jahelník podávat k obědu, jako předkrm nebo naopak dezert? Dle toho zvolte příchuť.

6 porcí
90 minut
česká

Jáhlový základ

Houbový jahelník

Švestkový jahelník

Postup přípravy

  1. Pokud připravujete švestkový jahelník, namočte sušené švestky den předem do rumu.
  2. Jáhly vsypte do jemného sítka a prolijte je několikrát horkou vodou, aby nebyly hořké.
  3. Pak je přesypte do menšího hrnce, osolte, zalijte mlékem a pozvolna vaře za stálého míchání, zhruba 20 minut, až jáhly změknou a kaše zhoustne. Nechte ji trochu zchladnout.
  4. Pokud připravujete houbový jahelník, pokrájejte čerstvé houby na plátky, sušené spařte vroucí vodou a nechte je nabobtnat. Pak je slijte. Houby opečte na másle doměkka, zhruba 10 minut. Na švestkový jahelník vypeckujte čerstvé švestky a pokrájejte je nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky prošlehejte vidličkou zvlášť v misce.
  6. Do houbového jahelníku vmíchejte do jáhlové kaše trochu soli, koření, žloutky a tuhý sníh. Do švestkového jahelníku zamíchejte cukr nebo sirup, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru, třetinu mandlových lupínků, mák, žloutky a vyšlehaný sníh.
  7. Máslo rozehřejte. Zapékací formu vymažte máslem. Rozetřete do ní polovinu jahelné kaše, obložte ji švestkami nebo houbami a zakryjte ji zbylou kaši. Uhlaďte povrch, pokropte ho rozpuštěným máslem a švestkový jahelník posypte zbylými plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut dozlatova.

Vyzkoušejte také krupicovou kaši s karamelizovanými jablky a čokoládou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty