Jáhlový základ
- jáhly 250 g
- sůl 3 špetky
- mandlové mléko (nebo kravské) 1 litr
- vejce 3 ks
- máslo 40 g + na vymazání formy
Houbový jahelník
- lesní houby (nebo 2 hrsti sušených hříbků) 3 hrsti
- máslo 2 lžíce
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
- muškátový oříšek (mletý) 1/4 lžičky
- zázvor (čerstvě nastrouhaný nebo mletý sušený) 1/2 lžičky
Švestkový jahelník
- sušené švestky (nebo 750 g čerstvých švestek) 250 g
- rum (kvalitní, podle chuti) 4 lžíce
- třtinový cukr (nebo oblíbený sirup) 4–6 lžic
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- mletý mák 30 g
- mandlové plátky 100 g
Postup přípravy
- Pokud připravujete švestkový jahelník, namočte sušené švestky den předem do rumu.
- Jáhly vsypte do jemného sítka a prolijte je několikrát horkou vodou, aby nebyly hořké.
- Pak je přesypte do menšího hrnce, osolte, zalijte mlékem a pozvolna vaře za stálého míchání, zhruba 20 minut, až jáhly změknou a kaše zhoustne. Nechte ji trochu zchladnout.
- Pokud připravujete houbový jahelník, pokrájejte čerstvé houby na plátky, sušené spařte vroucí vodou a nechte je nabobtnat. Pak je slijte. Houby opečte na másle doměkka, zhruba 10 minut. Na švestkový jahelník vypeckujte čerstvé švestky a pokrájejte je nahrubo. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky prošlehejte vidličkou zvlášť v misce.
- Do houbového jahelníku vmíchejte do jáhlové kaše trochu soli, koření, žloutky a tuhý sníh. Do švestkového jahelníku zamíchejte cukr nebo sirup, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru, třetinu mandlových lupínků, mák, žloutky a vyšlehaný sníh.
- Máslo rozehřejte. Zapékací formu vymažte máslem. Rozetřete do ní polovinu jahelné kaše, obložte ji švestkami nebo houbami a zakryjte ji zbylou kaši. Uhlaďte povrch, pokropte ho rozpuštěným máslem a švestkový jahelník posypte zbylými plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut dozlatova.
Vyzkoušejte také krupicovou kaši s karamelizovanými jablky a čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE