Suroviny
- čerstvé švestky (středně velké a zralé) 10 ks
- třtinový cukr 3 lžíce
- mletá skořice (např. Království chuti) 1 lžička
- Máslo (pokojové teploty) 180 g
- moučkový cukr 1 hrnek
- badyán (mletý) 1/2 lžičky
- vanilka (mletá) 1/2 lžičky
- vejce (lehce rozšlehaná) 3 ks
- hladká mouka 1 a 3/4 hrnku
- mořská sůl 1 špetka
- čerstvé mléko (podle potřeby) 2 lžíce
- rostlinný olej (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
Poleva:
- švestky (zbytek upečených)
- Máslo 1 lžíce
- portské víno 100 ml
- třtinový cukr (na dochucení)
- čerstvé švestky (na ozdobu)
- moučkový cukr
Postup přípravy:
- Omyté švestky rozpulte a každou půlku nakrájejte na tři měsíčky. Přendejte do misky a promíchejte s cukrem a skořicí. Dejte stranou.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 150 °C. Formu na chlebíček (rozměr 25×10 cm) vymažte olejem a vysypte moukou (případně vyložte pečicím papírem).
- Změklé máslo s cukrem, badyánem a vanilkou vyšlehejte v robotu pomocí balonové metly do hladkého krému. Postupně přidávejte vejce vždy na střídačku se lžící z odvážené mouky (těsto nebude hrudkovatět).
- Nakonec zapracujte zbytek mouky, sůl a kypřicí prášek. Pokud je těsto příliš hutné, vmíchejte 2 lžíce mléka a krátce při nižších otáčkách prošlehejte. Polovinu těsta rovnoměrně rozdělte na dno formy.
- Na těsto rozložte švestky tak, aby pokrývaly celou plochu. Zbylé švestky přendejte do malého pekáčku. Nakonec rozprostřete zbytek těsta do formy na chlebíček.
- Vložte chlebíček i pekáček se švestkami do trouby a pečte dozlatova, asi 1 hodinu. A jak poznáte, že je chlebíček upečený? Když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Upečený chlebíček nechte na kuchyňské mřížce lehce vychladnout.
- V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla. Přidejte upečené švestky, krátce povařte, přilijte portské víno, nechte vyvařit alkohol a podle potřeby dochuťte cukrem. Zredukujte do krémové konzistence. Zabere to přibližně 10 minut.
- Poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka (můžete ještě propasírovat přes sítko). Chlebíček opatrně vyklopte. Přelijte švestkovou polevou, ozdobte na měsíčky nakrájenými čerstvými švestkami a zlehka posypte moučkovým cukrem. Nakrájejte a podávejte.
Další recepty na švestkové pochoutky:
Nebo vyzkoušejte nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta podle videoreceptu
Kompletní recept ZDE