Suroviny
Postup přípravy
Na pánvi rozpusťte na kostičky nakrájený špek. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a lístky tymiánu, restujte do zesklovatění cibule.
Vmíchejte důkladně propláchnutý a na menší kousky natrhaný kotrč, krátce zarestujte. Přidejte pokrájené hřibovité houby a znovu krátce orestujte.
Zalijte demi glace a smetanou, svařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem.
Brambory omyjte, osušte, potřete olejem, osolte a obložte česnekem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi 30 minut, dokud nebudou měkké.
Na talíř naaranžujte pečené brambory, přelijte houbovou směsí a doplňte míchaným salátem ochuceným olivovým olejem a solí.
Brambory na Pankráci promění obyčejnou surovinu v hlavní hvězdu na talíři
Objevte restauraci na pražském Pankráci, kde hrají hlavní roli brambory v celé své rozmanitosti – od křupavých hranolků přes španělské patatas bravas, jemné tortilly či poctivé polévky až po exotické speciality s chobotnicí nebo ceviche. Jako první podnik svého druhu zde nabízí možnost vybrat si konkrétní odrůdu brambor, ke které šéfkuchař Lukáš Soukup doporučí ideální pokrm. Spojte tuto jedinečnou zkušenost s perfektně načepovanou plzní a užijte si gastronomii, kde brambory nejsou jen přílohou, ale skutečnou hvězdou.
Vyzkoušejte také houbovou smetanovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha