Lukáš Soukup

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Moje hodnocení
0x

Pokud budete mít při návštěvě lesa štěstí a přinesete si domů kotrče a nějaký ten hříbek, můžete vyzkoušet elegantní pokrm, který v sezóně servíruje šéfkuchař Lukáš Soukup v pražské restauraci Brambory na Pankráci. Houby s pevnou strukturou snoubí s lahodnou krémovou omáčkou a jako přílohu volí možná trochu netypicky pečenou bramboru. Je to jídlo zemité a přitom nádherně elegantní, plné chutí a vůní babího léta.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na pánvi rozpusťte na kostičky nakrájený špek. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a lístky tymiánu, restujte do zesklovatění cibule.

  2. Vmíchejte důkladně propláchnutý a na menší kousky natrhaný kotrč, krátce zarestujte. Přidejte pokrájené hřibovité houby a znovu krátce orestujte.

  3. Zalijte demi glace a smetanou, svařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem.

  4. Brambory omyjte, osušte, potřete olejem, osolte a obložte česnekem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi 30 minut, dokud nebudou měkké.

  5. Na talíř naaranžujte pečené brambory, přelijte houbovou směsí a doplňte míchaným salátem ochuceným olivovým olejem a solí.

Brambory na Pankráci promění obyčejnou surovinu v hlavní hvězdu na talíři

Objevte restauraci na pražském Pankráci, kde hrají hlavní roli brambory v celé své rozmanitosti – od křupavých hranolků přes španělské patatas bravas, jemné tortilly či poctivé polévky až po exotické speciality s chobotnicí nebo ceviche. Jako první podnik svého druhu zde nabízí možnost vybrat si konkrétní odrůdu brambor, ke které šéfkuchař Lukáš Soukup doporučí ideální pokrm. Spojte tuto jedinečnou zkušenost s perfektně načepovanou plzní a užijte si gastronomii, kde brambory nejsou jen přílohou, ale skutečnou hvězdou.

Vyzkoušejte také houbovou smetanovou omáčku s houskovým knedlíkem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů