Houby v trojobalu
- hřiby (kloouky i nohy, pevné houby) 1,2 kg
- hladká mouka 40 g
- vejce 2 ks
- strouhanka 100 g
- vepřové sádlo 400 g
- sůl
Bramborový salát
- brambory (nejlépe odrůda Cerisa) 800 g
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 200 g
- sterilovaný hrášek 40 g
- jablka 1/2 ks
- kyselé okurky 100 g
- ocet 2 ml
- sůl 4 g
- vejce natvrdo 2 ks
- majonéza 80 g
- bílý jogurt 40 g
- plnotučná hořčice 40 g
- lák z okurek 20 ml
Zelenina
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 400 g
- kadeřávek 40 g
- máslo 20 g
- olivový olej 20 ml
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
Postup přípravy
Očištěné houby nakrájejte na silnější plátky, osolte a postupně obalte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažte ve vepřovém sádle dozlatova.
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka, poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, krátce povařte (blanšírujte) v osolené vodě s trochou octa a nechte okapat. Přidejte na kostičky nakrájené jablko, kyselé okurky, vejce natvrdo a sterilovaný hrášek. Smíchejte s majonézou, jogurtem, hořčicí, lákem z okurek a osolte dle chuti.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky, promíchejte s olivovým olejem, solí a rozmarýnem a upečte doměkka. Kadeřávek krátce blanšírujte v osolené vodě, poté společně s pečenou zeleninou krátce prohoďte na pánvi s máslem.
Na talíř naaranžujte porci bramborového salátu, přidejte restovaný kadeřávek s pečenou zeleninou a dozdobte plátky dozlatova usmažených hřibů.
Brambory na Pankráci promění obyčejnou surovinu v hlavní hvězdu na talíři
Objevte restauraci na pražském Pankráci, kde hrají hlavní roli brambory v celé své rozmanitosti – od křupavých hranolků přes španělské patatas bravas, jemné tortilly či poctivé polévky až po exotické speciality s chobotnicí nebo ceviche. Jako první podnik svého druhu zde nabízí možnost vybrat si konkrétní odrůdu brambor, ke které šéfkuchař Lukáš Soukup doporučí ideální pokrm. Spojte tuto jedinečnou zkušenost s perfektně načepovanou plzní a užijte si gastronomii, kde brambory nejsou jen přílohou, ale skutečnou hvězdou.
Vyzkoušejte také smažené houby na salátu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Funghi fritti – Smažené houby na salátu podle Emanuela Ridiho
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha