Těsto
- vejce 3 ks
- cukr krupice 150 g
- bílý jogurt (plnotučný ) 190 g
- slunečnicový olej 5 lžic
- hladká mouka 220 g
- celozrnná mouka 80 g
- sůl 1 špetka
Poleva
- moučkový cukr 200 g
- bílý jogurt (plnotučný ) 30–40 g
Postup přípravy
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přimíchejte jogurt s olejem a ještě 3 minuty šlehejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem.
- K jogurtové směsi prosejte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem a stěrkou zapracujte, až vznikne hladké těsto. Na závěr vmíchejte sůl a těsto vlijte do připravené formy.
- Pečte ho v předehřáté troubě zhruba 45 minut, až se těsto přestane lepit na špejli, kterou do něj zapíchnete.
- Upečený chlebíček vytáhněte, po 5 minutách ho vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
- Na polevu vmíchejte po částech cukr do jogurtu tak, aby se zcela rozpustil a poleva byla hladká a nepříliš tekutá. Rozetřete ji na chlebíček a nechte ztuhnout.
Jednoduchý jogurtový chlebíček s cukrovou polevou Zdroj: Jogurtista