Suroviny
- vejce (vajíčka) 2 ks
- třtinový cukr 1 a 1/2 hrnku
- hladká mouka 2 a 1/2 hrnku
- kypřicí prášek (prášek do pečiva) 2 lžičky
- jedlá soda (soda) 1/2 lžičky
- bílý jogurt (hustý bílý jogurt) 1/2 hrnku
- olej 150 ml
- cuketa (nastrouhaná cuketa) 2 hrnky
- borůvky 1 a 1/2 hrnku
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl (špetka soli)
- vanilka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. Borůvky promíchejte se 2 lžícemi mouky. Vajíčka s cukrem lehce vyšlehejte.
- Do vajíčkové směsi zamíchejte bílý jogurt, vanilku a špetku soli a poté metličkou zapracujte olej.
- Do vzniklé směsi přisypte mouku s práškem do pečiva a sodou a vše zpracujte v těsto. Do těsta vmíchejte nastrouhanou cuketu a nakonec i borůvky.
- Těsto dejte do formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 60–70 minut. Propečenost chlebíčku zjistíte zapíchnutí špejle doprostřed těsta.
- Pokud bude po vytažení špejle suchá, chlebíček je upečený. Hotový chlebíček dejte na mřížku, nechte úplně vychladnout a poté rozkrojte na silnější plátky.
Vláčný cuketový chlebíček s borůvkami 2 Zdroj: Garden & Kitchen