Suroviny
- máslo 115 g + na vymazání formy + 1 lžíce změklého
- pomerančová kůra (kůra ze 3 chemicky neošetřených pomerančů, tence oloupaná škrabkou na zeleninu)
- cukr krupice 200 g
- hladká mouka 230 g + na vysypání formy
- vejce (velká ) 3 ks
- zakysaná smetana 125 g
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče)
- pomerančový likér 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
Poleva
- moučkový cukr 140 g
- pomerančová šťáva 1 a 1/2 lžíce
- pomerančový likér 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte trochou másla, vysypte moukou a dno vyložte papírem na pečení. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout. Kůru rozmixujte s cukrem – bude mít oranžovou barvu.
- V míse promíchejte mouku, pomerančový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
- V misce prošlehejte vejce, zakysanou smetanu, pomerančovou kůru, likér a rozpuštěné máslo.
- Gumovou stěrkou zlehka zatírejte vaječnou směs k suchým přísadám, jen co se spojí. Těsto příliš nešlehejte. Přesuňte ho do připravené formy. Zbylou lžíci změklého másla dejte do plastového sáčku, odstřihněte mu roh a máslo vytlačte jako čáru po délce na povrch chlebíčku.
- Vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut. Vyzkoušejte vpichem špejle do středu chlebíčku, jestli je propečený. Vyndejte ho z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě, pak objeďte okraje chlebíčku nožem a vyklopte ho na mřížku k úplnému vychladnutí.
- Na polevu promíchejte uvedené přísady a potřete jí vychladlý chlebíček, nechte polevu stéct po stranách.
Šťavnatý pomerančový chlebíček s polevou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD