Šťavnatý pomerančový chlebíček s polevou

Moje hodnocení
6x

Voňavý, šťavnatý, rychlý, jednoduchý, domácký… každý si ho oblíbí. Chlebíček s vůní a chutí pomeranče je skvělý jako víkendový moučník i pozornost, když jdete na návštěvu.

12 porcí
90 minut
australská

Suroviny

  • máslo 115 g + na vymazání formy + 1 lžíce změklého
  • kůra ze 3 chemicky neošetřených pomerančů, tence oloupaná škrabkou na zeleninu
  • cukr krupice 200 g
  • hladká mouka 230 g + na vysypání formy
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • vejce (sůl) 1/2 lžičky
  • vejce (velká vejce) 3 ks
  • zakysaná smetana 125 g
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • pomerančový likér 2 lžičky

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte trochou másla, vysypte moukou a dno vyložte papírem na pečení. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout. Kůru rozmixujte s cukrem – bude mít oranžovou barvu.
  2. V míse promíchejte mouku, pomerančový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
  3. V misce prošlehejte vejce, zakysanou smetanu, pomerančovou kůru, likér a rozpuštěné máslo.
  4. Gumovou stěrkou zlehka zatírejte vaječnou směs k suchým přísadám, jen co se spojí. Těsto příliš nešlehejte. Přesuňte ho do připravené formy. Zbylou lžíci změklého másla dejte do plastového sáčku, odstřihněte mu roh a máslo vytlačte jako čáru po délce na povrch chlebíčku.
  5. Vložte do trouby a pečte 40 až 45 minut. Vyzkoušejte vpichem špejle do středu chlebíčku, jestli je propečený. Vyndejte ho z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě, pak objeďte okraje chlebíčku nožem a vyklopte ho na mřížku k úplnému vychladnutí.
  6. Na polevu promíchejte uvedené přísady a potřete jí vychladlý chlebíček, nechte polevu stéct po stranách.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty