Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské bílé klobáse, spojována s Vánocemi? A jak si ji vybrat a co nejlépe vychutnat?

Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské bílé klobáse, spojována s Vánocemi? A jak si ji vybrat a co nejlépe vychutnat?
Co rodina, to speciální úprava vinné klobásy. Je to podobné, jako ve známém českém filmu, kde se obyvatelé dvou vesnic přou o to, jestli divočáka připraví se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Receptů na tu nejlepší je několik, někdo nedá dopustit na klobásu smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě nebo praží na pánvičce.
Nejtypičtější je ale stočení klobásy do spirály, kterou zajistí špejle a její osmažení na rozpáleném tuku. Některé zdroje uvádějí, že červené kolo, kterým tímto způsobem vznikne, připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vinná klobása není rozhodně na svátečním stole novinkou. První zmínky nalezneme již v kuchařkách z 19. století.
Kompletní recept najdete ZDE: Vinná klobása s cibuládou a bramborovým salátem podle Karolíny Kamberské
Ať už je způsob přípravy jakýkoliv, vždy záleží na kvalitních surovinách. Každý řezník má své specifické receptury, ale základ by měl vždy vycházet z daných norem. Klasická vinná klobása se vyrábí z vepřového, někdy i hovězího masa (dříve se ale používalo spíš telecí), které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Někteří řezníci přidávají více vína, jiní vyrábějí klobásu se smetanovou nebo s jinou příchutí.
Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá zjistíme, až se do ní zakousneme. Napovědět o kvalitě vinné klobásy může už cena, potom také to, zda je v přírodním střívku (které je lesklé; křehké; pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá). Klobásy by při tepelném opracování určitě neměly popraskat a jejich barva by měla přecházet od světle šedivé až po růžovou.
I když se vinná klobása nejčastěji podává jednoduše osmažená s bramborovu kaší nebo bramborovým salátem, má rozhodně větší potenciál a dá se s ní v kuchyni krásně kouzlit.
Perfektní tip na rychlou večeři. Klobásku stačí jednoduše opéct a mezitím uvařit brambory na kaši. Křen jí dodá příjemný šmrnc.
Vinná klobása s bramborovo-křenovou kaší Zdroj: archiv Pražské řeznictví
pro 2 osoby
Variace na oblíbené špekáčky na černém pivu. S vinnou klobásou je tento pokrm o něco sofistikovanější a skvěle se bude hodit na předvánoční večírky.
Vinná klobása na černém pivě Zdroj: archiv Pražské řeznictví
pro 2 osoby
Pokud vymačkáte vinnou klobásu ze střívka, můžete s ní dále pracovat jako se skvěle ochuceným najemno mletým masem. Perfektní na burgery, ale i na knedlíčky do polévek nebo do těstovin.
Hamburger z vinné klobásy Zdroj: archiv Pražské řeznictví
pro 2 osoby
na burgery:
na karamelizovanou cibulku:
TZ, (klam)
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living