Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské bílé klobáse, spojována s Vánocemi? A jak si ji vybrat a co nejlépe vychutnat?
3 nové recepty z vinné klobásy: Ochutnejte lahodný symbol slunovratu!
Co rodina, to speciální úprava vinné klobásy. Je to podobné, jako ve známém českém filmu, kde se obyvatelé dvou vesnic přou o to, jestli divočáka připraví se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Receptů na tu nejlepší je několik, někdo nedá dopustit na klobásu smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě nebo praží na pánvičce.
Nejtypičtější je ale stočení klobásy do spirály, kterou zajistí špejle a její osmažení na rozpáleném tuku. Některé zdroje uvádějí, že červené kolo, kterým tímto způsobem vznikne, připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vinná klobása není rozhodně na svátečním stole novinkou. První zmínky nalezneme již v kuchařkách z 19. století.
Ať už je způsob přípravy jakýkoliv, vždy záleží na kvalitních surovinách. Každý řezník má své specifické receptury, ale základ by měl vždy vycházet z daných norem. Klasická vinná klobása se vyrábí z vepřového, někdy i hovězího masa (dříve se ale používalo spíš telecí), které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra. Někteří řezníci přidávají více vína, jiní vyrábějí klobásu se smetanovou nebo s jinou příchutí.
Kvalitu klobásy nejde na první pohled určit, jestli je skutečně dobrá zjistíme, až se do ní zakousneme. Napovědět o kvalitě vinné klobásy může už cena, potom také to, zda je v přírodním střívku (které je lesklé; křehké; pružné a neláme se, nýbrž se ohýbá a celkem snadno se trhá). Klobásy by při tepelném opracování určitě neměly popraskat a jejich barva by měla přecházet od světle šedivé až po růžovou.
Vyzkoušejte nové skvělé recepty na přípravu této štědrovečerní pochoutky!
Vinná klobása s křenovou bramborovou kaší
pro 2 osoby
• 600 g vinné klobásy
• slunečnicový olej (na smažení)
• 600 g brambor
• 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
• 100 ml smetany
• 20 g másla
• sůl
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme. Nastrouhaný křen povaříme se smetanou na mírném ohni a přes sítko do misky scedíme. Teplou ochucenou smetanu přidáme do brambor společně s máslem a rozšťoucháme. Kaši dochutíme solí.
Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka, sepneme párátkem a opečeme na oleji z obou stran dozlatova.
Vinná klobása na černém pivě
pro 2 osoby
• 600 g vinné klobásy
• slunečnicový olej
• 50 g anglické slaniny
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku (utřené)
• 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (konzerva)
• 100 ml černého piva
• sůl, černý pepř mletý
Vinnou klobásu naporcujeme, stočíme do šneka (množství vyjde asi na 4 ks), sepneme párátkem a z obou stran krátce smažíme na oleji. Pak šneky vyskládáme do pekáče. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, utřený česnek, po 5 minutách vmícháme protlak a pivo. Dochutíme solí a pepřem, necháme trochu vysmahnout tekutinu do mírného zhoustnutí. Směs nalijeme ke klobásám, dáme péct trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
Hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou
pro 2 osoby
na burgery:
• 600 g vinné klobásy
• 1 hrst čerstvé petržele
• 2 lžíce sušeného tymiánu
• 2 stroužky česneku (utřeného)
• 1 bílek
• šťáva z ½ citronu + strouhaná kůra
• máslo na potření
• polníček
• hrubozrnná hořčice
• housky
na karamelizovanou cibulku:
• 2 lžíce oleje
• 2 lžíce másla
• 3 cibule nakrájené na kolečka
• 2 lžíce cukru
• 2 lžíce balzamikového octa
• sůl
Karamelizovaná cibulka: V kastrolu rozehřejeme olej s máslem, přidáme cibuli, necháme zesklovatět. Přidáme cukr a opékáme do zezlátnutí. Potom přidáme balzamikový ocet, za občasného míchání necháme pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut.
Burgery: Obsah klobásy vymáčkneme ze střívka, smícháme s uvedenými ingrediencemi. Vytvarujeme placičky, potřeme máslem, pečeme v troubě zahřáté na 180 °C dozlatova (asi 10–15 minut).
Housky rozkrojíme, spodní díl potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme polníček, maso, cibulku a přiklopíme druhou částí housky.
TZ, (klam)