Kristina Šemberová

Věnec z listového těsta plněný vinnou klobásou a špenátem

Moje hodnocení
6x

Ani milovníci masa nepřijdou na vaší party zkrátka. Křupavý teplý věnec z listového těsta s jemnou vinnou klobásou a česnekovým špenátem zmizí rychlostí blesku. Raději připravte více plechů najednou, a pokud si chcete vyhrát, zabalte klobásu jako miminko a vytvořte tak vtipné jednohubky. Podávejte s bylinkovou omáčkou nebo křenovou smetanou.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • listové těsto 500 g
  • česnek 3 stroužky
  • čerstvý špenát 4 hrsti
  • vinná klobása 350 g
  • vejce 1 ks
  • suché bílé víno 3 lžíce
  • bylinková omáčka k podávání podle chuti

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Listové těsto rozválejte. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte rovnoměrně na těsto. Poklaďte lístky špenátu a rozkrojte podélně na tři stejně široké pruhy. Vinnou klobásu rozkrojte na tři stejně dlouhé kousky o délce pruhu z těsta.
  3. Vinnou klobásu položte doprostřed každého pruhu, zarolujte těsto, položte ho na plech. Vzniklé válečky spojte užšími konci k sobě tak, abyste vytvořili věnec. Pokud se nevejde na plech, udělejte uprostřed ještě jeden malý věneček. Vejce prošlehejte vidličkou s vínem, pomašlujte jím těsto a pečte ho v předehřáté troubě 30 minut dozlatova.
  4. Vyjměte, nechte pár minut zchladnout a krájejte na 3cm plátky. Podávejte samotné nebo třeba s bylinkovou omáčkou.

Vhodné víno: Svěží, mladé suché bílé víno, nepříliš aromatické, odrůdy Neuburské, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Šemberová

Vinná kuchařka Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.

www.vinnakucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty