Suroviny
- listové těsto 500 g
- česnek 3 stroužky
- špenát (čerstvý ) 4 hrsti
- vinná klobása 350 g
- vejce 1 ks
- bílé víno (suché ) 3 lžíce
- omáčky (bylinková omáčka k podávání podle chuti)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Listové těsto rozválejte. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nasypte rovnoměrně na těsto. Poklaďte lístky špenátu a rozkrojte podélně na tři stejně široké pruhy. Vinnou klobásu rozkrojte na tři stejně dlouhé kousky o délce pruhu z těsta.
- Vinnou klobásu položte doprostřed každého pruhu, zarolujte těsto, položte ho na plech. Vzniklé válečky spojte užšími konci k sobě tak, abyste vytvořili věnec. Pokud se nevejde na plech, udělejte uprostřed ještě jeden malý věneček. Vejce prošlehejte vidličkou s vínem, pomašlujte jím těsto a pečte ho v předehřáté troubě 30 minut dozlatova.
- Vyjměte, nechte pár minut zchladnout a krájejte na 3cm plátky. Podávejte samotné nebo třeba s bylinkovou omáčkou.
Vhodné víno: Svěží, mladé suché bílé víno, nepříliš aromatické, odrůdy Neuburské, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené.