Suroviny
- toustový chléb 8 krajíců
- mléko nebo voda na navlhčení 100–150 ml
- cibule 2 ks
- uzené maso (např. krkovice) 150 g
- olivový olej 2 lžíce
- dýně (máslová nebo hokkaido), oloupaná a nakrájená na kostičky 2 hrsti
- hlíva ústřičná, nakrájená na kousky 1 hrst
- kapusta, nakrájená na kostky 1/4 hlávky
- vlašské ořechy, nahrubo nasekané 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
- šalvěj, nasekaná 1 snítka
- muškátový květ 1 špetka
- mangold, špenát nebo listová kapusta Cavolo Nero (případně hladkolistá petržel), nasekaná 1 velká hrst
- vejce 4 ks
- máslo na vymazání formy
- vinná klobása 500 g
- uzená mletá paprika 1 lžička
Postup přípravy
- Do velké mísy nakrájejte toustový chléb na malé kostičky. Pokropte mlékem nebo vodou.
- Nakrájejte cibule nahrubo a uzené maso na kostičky. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli s masem, po chvíli přihoďte na kostičky nakrájenou dýni a nasekanou hlívu.
- Po asi pěti minutách přihoďte na kostky nasekanou kapustu a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Osolte, opepřete, dochuťte šalvějí a muškátovým květem. Podlijte asi 100 ml horké vody a restujte, až bude dýně skoro měkká. Nakonec vmíchejte nasekaný mangold, špenát nebo listovou kapustu.
- Směs přidejte k navlhčenému pečivu, přidejte vejce a promíchejte. Přendejte do máslem vymazané kulaté formy, lehce uhlaďte a navrch volně stočte vinnou klobásu, poprašte uzenou paprikou a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
- Před podáváním nechte 10 minut stát, nádivka krásně zpevní.
Podzimní nádivka s vinnou klobásou Zdroj: Klára Michalová