Najděte si recept
Na co máte chuť?

Šneci z vinné klobásy a restovaná jablka podle Martina Škody
Vinná klobáska a karemalizovaná cibule, to je kombinace, která se nikdy neomrzí. Když ale navíc přidáte ještě ovoce, dodáte jídlu nové grády a nebudete muset přidávat ani tolik cukru, protože ovoce ho má v sobě přirozeně spoustu.
do 1 hodiny
4 porce
Na tenhle recept použijte různé velikosti ovoce, klidně i trochu potlučené kousky, protože restováním a karamelizováním se všechny vady na kráse schovají a zůstane jen geniální chuť, vy klidně použijte i švestky nebo blumy.
Článek
3 nové recepty z vinné klobásy: Ochutnejte lahodný symbol slunovratu!
Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské...
Suroviny (4 porce)
Cibule:
- střední cibule 4 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- rostlinný olej 2 lžíce
Klobása:
- vinná klobása 1 kg
- sladká mletá paprika 1 plná lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- rostlinný olej 3 lžíce
- špejle 10 špejlí
Jablka:
- střední jablka 2 ks
- hrušky 2 ks
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- rostlinný olej 1 lžíce
- Máslo 1 lžíce
Servírování:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno ji smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 20 minut, případně dokud nebude mít barvu skoro jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Klobásku rozdělte na pět stejných částí, každou část srolujte do šneka a do kříže propíchněte špejlemi, ať lépe drží. Šneky z obou stran osolte, opepřete, posypte paprikou a zakápněte olejem. Nakonec je přesuňte na pekáč nebo do zapékací misky a pečte při 180 stupních 15 až 20 minut. Ke konci můžete na chvíli zapnout gril a klobásky vypéct dokřupava podle představ.
- Ovoce omyjte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Jakmile začne máslo pěnit, přidejte ovoce a při vyšší teplotě jej restujte asi 5 minut nebo dokud trochu nechytí barvu a nezměkne. Ovoce osolte, opepřete a mírně zakápněte citronem. Přidejte karamelizovanou cibulku, krátce prohřejte a podle potřeby dochuťte cukrem.
- Škoda nevědět: Ovoce neloupejte, ve slupce je spousta chutí, vitaminů a taky dodá jídlu další strukturu! Nebojte se použít i švestky, blumy nebo třeba kdoule.
- Restovaná jablka a hrušky s cibulkou rozprostřete do zapékací mísy nebo na talíř, přidejte křupavé šneky a podle nálady pár lžiček brusinek. K jídlu rád přikusuju taky čerstvý kváskový chléb.
Šneci z vinné klobásy a restovaná jablka; foto: konecplytvani.cz
Konec plýtvání
Penny Market se letos rozhodl bojovat proti plýtvání potravinami, které se za posledních deset let stalo vážným celosvětovým problémem. Jen v českých domácnostech se vyhodí na jednoho dospělého člověka jídlo v průměru za 20 tisíc korun za rok!
Proto Penny Market vytvořil edukativní web www.konecplytvani.cz, který bude v průběhu roku plnit zajímavými informacemi a radami. Jeho garantem je nadějný mladý kuchař Martin Škoda (vydal dvě úspěšné kuchařky a získal několik prestižních ocenění), který názorně ukáže, že i ze zdánlivě nepoužitelných surovin se dají vykouzlit výborné pokrmy.