Cibule
- cibule (střední ) 4 ks
- třtinový cukr 1 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Klobása
- vinná klobása 1 kg
- mletá sladká paprika 1 plná lžička
- rostlinný olej 3 lžíce
- špejle 10 špejlí
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Jablka
- jablka (střední ) 2 ks
- hruška 2 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- rostlinný olej 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Servírování
- hladkolistá petržel 1 hrst
- brusinky (nakládané )
Na tenhle recept použijte různé velikosti ovoce, klidně i trochu potlučené kousky, protože restováním a karamelizováním se všechny vady na kráse schovají a zůstane jen geniální chuť, vy klidně použijte i švestky nebo blumy.
Článek
3 nové recepty z vinné klobásy: Ochutnejte lahodný symbol slunovratu!
Vinná klobása patří na sváteční štědrovečerní stůl především v Čechách, ale postupně dobývá i území Moravy a Slezska. A proč je zrovna tato specialita, podobná bavorské...
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno ji smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 20 minut, případně dokud nebude mít barvu skoro jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Klobásku rozdělte na pět stejných částí, každou část srolujte do šneka a do kříže propíchněte špejlemi, ať lépe drží. Šneky z obou stran osolte, opepřete, posypte paprikou a zakápněte olejem. Nakonec je přesuňte na pekáč nebo do zapékací misky a pečte při 180 stupních 15 až 20 minut. Ke konci můžete na chvíli zapnout gril a klobásky vypéct dokřupava podle představ.
- Ovoce omyjte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Jakmile začne máslo pěnit, přidejte ovoce a při vyšší teplotě jej restujte asi 5 minut nebo dokud trochu nechytí barvu a nezměkne. Ovoce osolte, opepřete a mírně zakápněte citronem. Přidejte karamelizovanou cibulku, krátce prohřejte a podle potřeby dochuťte cukrem.
- Škoda nevědět: Ovoce neloupejte, ve slupce je spousta chutí, vitaminů a taky dodá jídlu další strukturu! Nebojte se použít i švestky, blumy nebo třeba kdoule.
- Restovaná jablka a hrušky s cibulkou rozprostřete do zapékací mísy nebo na talíř, přidejte křupavé šneky a podle nálady pár lžiček brusinek. K jídlu rád přikusuju taky čerstvý kváskový chléb.