Suroviny
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 ks
- brambory 4 ks
- brokolice 1/2 ks
- máslo 2 lžíce
- kurkuma 2 lžičky
- koriandr 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- voda 1 litr
- sůl
- loupaná rajčata (konzervovaná) 1 plechovka (400 g)
- cizrna (slitá a propláchnutá) 1 plechovka (400 g)
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- chilli
- čerstvě namletý pepř
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Postup přípravy
- Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.
- Na másle osmahněte cibuli do sklovata. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.
- Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.
- Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.
- Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.