návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Kuřecí vrabec s teplým zelným salátem

4 porce
do 30 minut
Kuřecí vrabec
Kuřecí vrabec Autor: Večeře u Florentýny
Mám ráda chuť moravského vrabce a chtěla jsem ji dostat i do rychlých všednodenních večeří. Jenomže prorostlejšímu vepřovému masu dlouho trvá, než změkne. A tak jsem vzala vykostěná kuřecí stehna a zkombinovala je s teplým zelným salátem.
Reklama

 

Suroviny (4 porce)

Maso:

Salát:

Reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na nudličky a osolte. Moc se netrapte s tím, jak budou vypadat, stačí, když nejdřív maso rozříznete v místech, kde se samovolně mezi svaly rozpadá, a pak tyhle kousky ještě několikrát překrojíte.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte, trochu ho rozmáčkněte a nasekejte co nejvíc najemno.
  3. Velkou pánev začněte rozehřívat na nejvyšším stupni. Jakmile bude dost horká, rozpusťte v ní sádlo a krátce nato přidejte všechno maso. Nechte ho bez míchání 1 až 2 minuty opékat opravdu zprudka dozlatova.
  4. Promíchejte, zasypte cibulí a česnekem, rozemnutou majoránkou a celým kmínem, přidejte hořčici, nemíchejte a nechte 1 až 2 minuty opékat. Promíchejte, ztlumte na střední stupen a za občasného promíchání nechte 10 minut opékat. Snižte na nejnižší stupeň, podlijte 100 ml vody a promíchejte. Nechte dojít a změknout, a pokud by vám chyběla omáčka, můžete dolít ještě trochu horké vody a dochutit.
  5. Mezitím připravte zelný salát. Z hlávky sejměte zavadlé listy, rozčtvrťte ji a nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm. Košťálu se vyhněte, je příliš tuhý, vyřízněte ho nebo krájejte kolem něj. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi nebo širším kastrolu rozehřejte olej, vhoďte na něj cibuli, zelí, kmín a sůl a nechte chvíli zprudka a za letmého míchání změknout. Zelí zavadne a trochu zprůsvitní, částečně změkne, ale nemělo by dojít až úplně doměkka. Pokud by se připalovalo, podlijte ho 1–2 lžícemi vody. Měknutí trvá jen 3 až 5 minut podle velikosti pánve. Teplé zelí podlijte octem a nechte ho odpařit, nakonec dochuťte cukrem.
  6. Zelí rozdělte na talíře a podávejte s měkkým masem.
Reklama

PRIMA TIP: Maso můžete nakrájet předem, promíchat s hořčicí, cibulí, česnekem, solí i kořením a nechat odležet v lednici. Když přijde doba večeře, jen rozpálíte pánev a budete pokračovat podle receptu.

Kuřecí vrabec  Foto: Kuřecí vrabec; foto: Večeře u Florentýny

Večeře u Florentýny Foto:

VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama