Těsto:
- hladká mouka 170 g
- moučkový cukr 25 g
- máslo (dobře vychlazené) 105 g
- sůl 1 špetka
- voda (ledová) 55 ml
Náplň:
- jahody 500 g
- třtinový cukr 70 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- kukuřičný škrob 2 lžíce
Na posypání:
- třtinový cukr 4 lžičky
- mandlové plátky (např. Alika; Dr. Rashid)
Na potření:
- žloutek 1 ks
- smetana ke šlehání 2 lžíce
Postup přípravy:
- V míse promíchejte mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a promíchejte tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo.
- Snažte se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidejte vodu a opatrně těsto zpracujte. Opět co nejrychleji. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu vychladit v lednici.
- Mezitím připravte náplň. Jahody nakrájejte také na menší kousky a vhoďte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promíchejte a nechte chvíli odležet.
- Když máte těsto dostatečně vychlazené, rozdělte ho na 4 díly. Každý díl rozválejte na tenké kolečko o průměru cca 20 cm. Kolečko naplňte čtvrtinou náplně zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbejte, aby náplň nevytekla.
- Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypte lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě. Nakonec přidejte na každou galetku hrst mandlových plátků. Galetky upečte dozlatova.
Recept vznikl ve spolupráci blogerky Na skok v kuchyni a firmy ALIKA.
Pokud hledáte další tip, jak využít jahody, máme tu pro vás tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové
Nebo máte chuť na další galetky?