Jahodová galetka s mandlovými plátky

Moje hodnocení
1x

Křupavé a krásně voňavé galetky si můžete upéct naslano i nasladko. A když tu ještě máme čerstvé jahody od českých farmářů, byla by škoda toho nevyužít. V kombinaci s křupavými mandlemi jde o opravdu exkluzivní pochoutku.

4 porce
120 minut

Těsto:

Náplň:

Na posypání:

Na potření:

Postup přípravy:

  1. V míse promíchejte mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a promíchejte tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo.
  2. Snažte se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidejte vodu a opatrně těsto zpracujte. Opět co nejrychleji. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 1 hodinu vychladit v lednici.
  3. Mezitím připravte náplň. Jahody nakrájejte také na menší kousky a vhoďte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promíchejte a nechte chvíli odležet.
  4. Když máte těsto dostatečně vychlazené, rozdělte ho na 4 díly.  Každý díl rozválejte na tenké kolečko o průměru cca 20 cm. Kolečko naplňte čtvrtinou náplně zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbejte, aby náplň nevytekla.
  5. Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypte lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě. Nakonec přidejte na každou galetku hrst mandlových plátků. Galetky upečte dozlatova.

Recept vznikl ve spolupráci blogerky Na skok v kuchyni a firmy ALIKA.

Pokud hledáte další tip, jak využít jahody, máme tu pro vás tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové

Nebo máte chuť na další galetky?

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Alika


Přečtěte si také

Recepty