Rebarborová galetka

Moje hodnocení
0x

Máte rádi francouzské galetky? Pak vás tato variace s rebarborou bude nesmírně bavit! Je příjemně nakyslá a s mandlemi i krásně křupavá.

1 porce
90 minut
francouzská

Těsto

  • hladká mouka 160 g
  • vychlazené máslo, na kostičky 110 g
  • sůl 1/4 lžičky
  • cukr krupice 1 lžíce
  • ledová voda 2–4 lžíce
  • vejce na potření 1 ks
  • mandlové lupínky a třtinový cukr na posypání

Mandlová náplň

  • změklé máslo 75 g
  • mandlová moučka 75 g
  • cukr krupice 70 g
  • vejce 1 ks

Rebarborová náplň

  • rebarbora 500 g
  • kukuřičný škrob 2 lžíce
  • cukr krupice 3 lžíce

Na podávání

  • zakysaná smetana
  • nahrubo nasekané mandle
  • moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Prosátou hladkou mouku, cukr krupici a sůl promíchejte, přidejte máslo a prsty nebo vidličkou ho začněte zapracovávat do mouky.
  2. V okamžiku, kdy jsou kousky másla velikosti hrášku, začněte po lžících přidávat ledovou vodu.
  3. Jakmile se všechny suroviny spojí dohromady, zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
  4. Mezitím připravte mandlovou náplň. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vejce a mandlovou moučku a vyšlehejte dohladka.
  5. Těsně před pečením nakrájejte rebarboru na trojúhelníčky a v misce je smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem.
  6. Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Odpočinuté těsto vyválejte na slabě pomoučeném vále na placku o tloušťce asi 3 mm a pomocí válečku ji přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Do středu rozetřete mandlovou náplň (ponechte zhruba 5 cm velký okraj), kterou poklaďte nakrájenou rebarborou.
  8. Volné konce těsta přeložte přes rebarboru a celý koláč nechte 15 minut chladit v chladničce.
  9. Poté těsto potřete prošlehaným vejcem, posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova přibližně 35–40 minut.
  10. Upečený koláč nechte vychladnout. Podávejte se zakysanou smetanou a posypané nahrubo nasekanými mandlemi. Podle chuti pocukrujte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty