Těsto
- hladká mouka 160 g
- vychlazené máslo, na kostičky 110 g
- sůl 1/4 lžičky
- cukr krupice 1 lžíce
- ledová voda 2–4 lžíce
- vejce na potření 1 ks
- mandlové lupínky a třtinový cukr na posypání
Mandlová náplň
- změklé máslo 75 g
- mandlová moučka 75 g
- cukr krupice 70 g
- vejce 1 ks
Rebarborová náplň
- rebarbora 500 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- cukr krupice 3 lžíce
Na podávání
- zakysaná smetana
- nahrubo nasekané mandle
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Prosátou hladkou mouku, cukr krupici a sůl promíchejte, přidejte máslo a prsty nebo vidličkou ho začněte zapracovávat do mouky.
- V okamžiku, kdy jsou kousky másla velikosti hrášku, začněte po lžících přidávat ledovou vodu.
- Jakmile se všechny suroviny spojí dohromady, zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
- Mezitím připravte mandlovou náplň. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vejce a mandlovou moučku a vyšlehejte dohladka.
- Těsně před pečením nakrájejte rebarboru na trojúhelníčky a v misce je smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem.
- Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Odpočinuté těsto vyválejte na slabě pomoučeném vále na placku o tloušťce asi 3 mm a pomocí válečku ji přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Do středu rozetřete mandlovou náplň (ponechte zhruba 5 cm velký okraj), kterou poklaďte nakrájenou rebarborou.
- Volné konce těsta přeložte přes rebarboru a celý koláč nechte 15 minut chladit v chladničce.
- Poté těsto potřete prošlehaným vejcem, posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova přibližně 35–40 minut.
- Upečený koláč nechte vychladnout. Podávejte se zakysanou smetanou a posypané nahrubo nasekanými mandlemi. Podle chuti pocukrujte moučkovým cukrem.
Rebarborová galetka Zdroj: Kublanka.cz