Rebarborová galetka
Zdroj: Kublanka.cz
Rebarborová galetka
Zdroj:
Kublanka.cz
Postup přípravy
-
Prosátou hladkou mouku, cukr krupici a sůl promíchejte, přidejte máslo a prsty nebo vidličkou ho začněte zapracovávat do mouky.
-
V okamžiku, kdy jsou kousky másla velikosti hrášku, začněte po lžících přidávat ledovou vodu.
-
Jakmile se všechny suroviny spojí dohromady, zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho minimálně 1 hodinu odpočinout v chladničce.
-
Mezitím připravte mandlovou náplň. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vejce a mandlovou moučku a vyšlehejte dohladka.
-
Těsně před pečením nakrájejte rebarboru na trojúhelníčky a v misce je smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem.
-
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Odpočinuté těsto vyválejte na slabě pomoučeném vále na placku o tloušťce asi 3 mm a pomocí válečku ji přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
-
Do středu rozetřete mandlovou náplň (ponechte zhruba 5 cm velký okraj), kterou poklaďte nakrájenou rebarborou.
-
Volné konce těsta přeložte přes rebarboru a celý koláč nechte 15 minut chladit v chladničce.
-
Poté těsto potřete prošlehaným vejcem, posypte třtinovým cukrem a plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova přibližně 35–40 minut.
-
Upečený koláč nechte vychladnout. Podávejte se zakysanou smetanou a posypané nahrubo nasekanými mandlemi. Podle chuti pocukrujte moučkovým cukrem.
Rebarborová galetka 2
Zdroj: Kublanka.cz
Rebarborová galetka 2
Zdroj:
Kublanka.cz