Těsto
- celozrnná špaldová mouka 100 g
- špaldová hladká mouka 100 g
- vanilka (mletá ) 1/4 lžičky
- jablečný ocet 2 lžíce
- javorový sirup 3 lžíce
- Rýžové mléko 5 lžic
- Kokosový olej 80 ml
- sůl 1 špetka
Náplň
- čerstvé švestky 500 g
- javorový sirup 4 lžíce
Postup přípravy
- Do mísy prosejte obě mouky, promíchejte s vanilkou, kypřicím práškem a solí a přilijte ocet, sirup, rýžový nápoj a kokosový olej. Uhněťte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do lednice.
- Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Těsto rozválejte na pečicím papíru na kruh o průměru 30 cm. Potřete ho 3 lžícemi sirupu a od středu ke kraji (tak aby zůstal alespoň 5cm okraj volný) vyskládejte švestky. Volný okraj těsta přeložte přes švestky směrem dovnitř a potřete ho zbylým javorovým sirupem.
- Koláč pečte v předehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: Rýžový nápoj se vyrábí kvašením rýžové mouky, vyniká obsahem vápníku a nízkým obsahem tuku. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou, na Rohlik.cz nebo v drogeriích dm a Rossmann.
Veganská galetka ze špaldové mouky se švestkami 2 Zdroj: Kuchařka na celý rok