Marie Donajová

Veganská galetka ze špaldové mouky se švestkami

Moje hodnocení
6x

Plochý křupavý koláč s ovocem nezní zdaleka tak noblesně jako galetka, a přesto je to totéž. Ideální recept na léto, kdy stromy a keře klesají pod tíhou ovoce. Špaldové těsto totiž můžete naplnit libovolným sezonním mixem plodů, a užít si tak pokaždé jinou svačinu.

1 porce
60 minut

Těsto

  • celozrnná špaldová mouka 100 g
  • hladká špaldová mouka 100 g
  • mletá vanilka 1/4 lžičky
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • sůl 1 špetka
  • jablečný ocet 2 lžíce
  • javorový sirup 3 lžíce
  • rýžový nápoj (mléko) 5 lžic
  • kokosový olej 80 ml

Náplň

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte obě mouky, promíchejte s vanilkou, kypřicím práškem a solí a přilijte ocet, sirup, rýžový nápoj a kokosový olej. Uhněťte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do lednice.
  2. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Těsto rozválejte na pečicím papíru na kruh o průměru 30 cm. Potřete ho 3 lžícemi sirupu a od středu ke kraji (tak aby zůstal alespoň 5cm okraj volný) vyskládejte švestky. Volný okraj těsta přeložte přes švestky směrem dovnitř a potřete ho zbylým javorovým sirupem.
  4. Koláč pečte v předehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.

PRIMA TIP: Rýžový nápoj se vyrábí kvašením rýžové mouky, vyniká obsahem vápníku a nízkým obsahem tuku. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou, na Rohlik.cz nebo v drogeriích dm a Rossmann.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marie Donajová

Maruskaveg Marie Donajová

Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky.

Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz.


Přečtěte si také

Recepty