Inna Valoušková

Křupavá galetka s mandlovou náplní a hruškami

Moje hodnocení
7x

Přemýšlíte, co tentokrát upečete ze svých zásob sladkých hrušek? Klasická voňavá a křupavá galetka za nás nikdy nezklame, ale když ji doplníte o mandlovou náplň, povýšíte ji na kulinářský skvost.

8 porcí
120 minut
francouzská

Těsto:

Mandlová náplň:

Postup přípravy:

  1. Do mísy nasypte dva druhy mouky, cukr, sůl a vše promíchejte.
  2. Přidejte na menší kostičky pokrájené máslo a rukama vše zpracujte v drobenku.
  3. Drobenku spolu s bílým jogurtem vypracujte v těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.
  4. Na mandlovou náplň vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a poté po jednom zašlehejte vajíčka. Do směsi přisypte mandlovou mouku, vanilku a vše pořádně promíchejte.
  5. Hrušky pokrájejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou.
  6. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na lehce pomoučeném válu do tvaru kruhu v průměru 25 cm.
  7. Doprostřed rozetřete mandlovou náplň a na ni poskládejte pokrájené hrušky, které ještě můžete posypat třtinovým cukrem.
  8. Poté okraje ohněte dovnitř, aby vznikl tvar galetky (je lepší vyválené těsto plnit náplní už na pečicím papíře). Galetky pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
  9. Po upečení nechte galetky vychladnout a můžete je lehce posypat moučkovým cukrem. Poté je rozkrájejte na jednotlivé porce a podávejte se zakysanou smetanou/bílým jogurtem.

Mohlo by vás zajímat

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty