Těsto:
- hladká mouka 160 g
- kukuřičná mouka 40 g
- cukr 40 g
- máslo (studené) 120 g
- sůl 1 špetka
- bílý jogurt 1/4 hrnku
Mandlová náplň:
- cukr 80 g
- máslo 80 g
- vejce 2 ks
- mandlová mouka 100 g
- hruška 2 ks
- vanilka
- citronová šťáva
Postup přípravy:
- Do mísy nasypte dva druhy mouky, cukr, sůl a vše promíchejte.
- Přidejte na menší kostičky pokrájené máslo a rukama vše zpracujte v drobenku.
- Drobenku spolu s bílým jogurtem vypracujte v těsto, které zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.
- Na mandlovou náplň vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a poté po jednom zašlehejte vajíčka. Do směsi přisypte mandlovou mouku, vanilku a vše pořádně promíchejte.
- Hrušky pokrájejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na lehce pomoučeném válu do tvaru kruhu v průměru 25 cm.
- Doprostřed rozetřete mandlovou náplň a na ni poskládejte pokrájené hrušky, které ještě můžete posypat třtinovým cukrem.
- Poté okraje ohněte dovnitř, aby vznikl tvar galetky (je lepší vyválené těsto plnit náplní už na pečicím papíře). Galetky pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
- Po upečení nechte galetky vychladnout a můžete je lehce posypat moučkovým cukrem. Poté je rozkrájejte na jednotlivé porce a podávejte se zakysanou smetanou/bílým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat