Těsto
- celozrnná špaldová mouka (hladká,např. Pernerka) 170 g
- moučkový cukr 25 g
- máslo (vychlazené) 105 g
- sůl špetka
- voda (ledová ) 55 ml
Náplň
- jahody (čerstvé ) 400 g
- třtinový cukr 70 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- kukuřičný škrob 1 vrchovatá lžíce
Na dokončení
- třtinový cukr 2 lžičky
- žloutek 1 ks
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- máta (čerstvá )
- mandle (mandlové lupínky)
Postup přípravy
- V míse promíchejte špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli.
- Poté přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujte v drobenku.
- Snažte se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidejte vodu a opatrně těsto zpracujte. Opět co nejrychleji.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu vychladit v lednici.
- Mezitím si připravte náplň. Jahody nakrájejte na menší kousky, přidejte cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
- Vše dobře promíchejte a nechte 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svařte, aby nám zhoustla.
- Když máte těsto dostatečně vychlazené, rozdělte ho na 2 díly.
- Každý díl si rozválejte na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklaďte zhruba 3 cm od okrajů.
- Okraje postupně přehýbejte, aby náplň nevytekla.
- Okraje galetky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypte lžičkou třtinového cukru.
- Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
- Galetky pečte na 180 stupňů 30–35 minut.
- Upečené galetky servírujte posypané mandlovými lupínky a mátou.
TIP: Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžete zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.